Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Забудовник має право перепродати квартиру, якщо через 2 місяці після введення в експлуатацію інвестор не підписав акт

29 жовтня 2018, 13:26
1988
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 752/21249/15-ц зробив висновок, що непідписання довірителем акта прийому-передачі об'єкта інвестування протягом двох місяців без поважних причин є підставою для відкріплення об'єкта інвестування. Тобто інвестора - члена фонду фінансування будівництва (ФФБ) можуть позбавити оплаченої квартири у випадку, якщо він формально не підписав акт прийому-передачі протягом двох місяців з дня введення будинку в експлуатацію.

Постановою від 3 жовтня (повний текст є у Verdictum) залишено в силі рішення першої інстанції, згідно з яким інвестор не має майнових прав на квартиру в ЖК «Кришталеві джерела».

ВС підтримав позицію саме суд першої, а не апеляційної інстанції (останній визнав недійсним рішення про відкріплення квартири та свідоцтва про право власності).

Так, частиною дванадцятою статті 20 Закону "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" передбачено, що якщо довіритель виконав усі зобов'язання перед управителем ФФБ, але протягом двох місяців після введення об'єкта будівництва в експлуатацію без поважних причин не підписує акт прийому-передачі закріпленого за ним об'єкта інвестування і не подав у письмовій формі свої зауваження щодо невиконання забудовником своїх зобов'язань по об'єкту будівництва та об'єкту інвестування відповідно до статті 19 цього Закону, управління майном припиняється та управитель відкріплює від довірителя об'єкт інвестування і всі закріплені за ним вимірні одиниці цього об'єкта інвестування.

Саме з часу здійснення повідомлення про введення об'єкта інвестування в експлуатацію починається відлік двомісячного строку для підписання акта прийому-передачі закріпленого за позивачем об'єкта інвестування. Суд апеляційної інстанції помилково вважав, що цей строк починає відлік із дня отримання позивачем листа про введення будинку в експлуатацію, оскільки законом визначено, що цей строк починається не з дня повідомлення, а з дня введення об'єкта будівництва в експлуатацію. Законодавець не пов'язує початок перебігу строку для прийняття об'єкта інвестування до форми, змісту та часу отримання довірителем інформації про таке введення об'єкта будівництва в експлуатацію.

Помилковими є висновки суду апеляційної інстанції про те, що оголошення у пресі є неналежним доказом повідомлення, оскільки у них не зазначено адреси офісу забудовника, конкретної дати та часу прибуття. Так, згідно з частиною другою Закону№ 978-IV управитель ФФБ надає забудовнику перелік довірителів, які мають право отримати у власність закріплені за ними об'єкти інвестування, відповідно до отриманих довірителями від управителя майнових прав на ці об'єкти інвестування, і повідомляє кожного довірителя про введення об'єкта будівництва в експлуатацію, а на письмову вимогу довірителя надає йому копію відповідного акта.

Отже, суд апеляційної інстанції безпідставно розширив положення вказаної норми закону та вказав на те, що в цих оголошеннях, здійснених у пресі, не зазначено адреси офісу забудовника, конкретної дати та часу прибуття. Законом чітко передбачено про обов'язок здійснити повідомлення про введення об'єкта інвестування в експлуатацію.

"Таким чином, суд апеляційної інстанції, здійснивши переоцінку доказів, неправильно застосував норми матеріального права, зокрема, Закон "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю", розширивши обов'язки управителя ФФБ, що призвело до скасування законного рішення суду першої інстанції", - зробив висновок ВС.

Нагадуємо, отримавши право власності на квартиру, варто відстежувати реєстраційні дії щодо свого майна. Зареєструвавшись на сервісі SMS-маяк, можна відстежувати зміни статусу будь-якого об'єкта нерухомості в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини