Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня

26 жовтня 2018, 16:20
485
0
Автор:
Реклама

1. Контрольні процедури на митниці спростять

Кабмін затвердив перелік товарів, які під час ввезення на митну територію України (зокрема з метою транзиту) підлягають офіційному контролю, а також перелік документів і відомостей, що підлягають перевірці під час попереднього документального контролю. У такий спосіб забезпечено реалізацію механізму «єдиного вікна» на митниці, котрий упроваджено Законом № 2530-VIII. Відповідну постанову «Деякі питання проведення заходів офіційного контролю товарів, увезених на митну територію України (у тому числі з метою транзиту)» прийнято на засіданні Уряду 24 жовтня. Текст постанови поки що не оприлюднено.

2. Імпортери алкоголю й тютюну зможуть купувати акцизні марки за електронною заявкою

Уряд оновив процедуру продажу марок акцизного податку виробникам та імпортерам алкоголю й тютюну. Відповідні зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку і маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів внесено постановою Кабміну від 17 жовтня № 844. Зокрема, для алкогольних напоїв іноземного виробництва впроваджується позначення суми акцизного податку, що діє на момент виробництва марки. Продаж марок здійснюється на підставі поданих покупцем за місцем його реєстрації як платника акцизного податку в електронній формі: довідки про сплату суми податку, розрахованої за ставками для готової продукції (для вітчизняних виробників алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований); заявки-розрахунку кількості марок; копії платіжного документа про перерахування суми акцизного податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення - для імпортерів. Раніше потрібно було подавати ще й звіт про використання марок, придбаних у попередньому місяці. Крім того, контролюючі органи не зможуть вимагати від покупців марок акцизного податку документи, не передбачені Положенням.

3. Дозволи на користування надрами продаються на електронних торгах

З 24 жовтня Держгеонадра зможе виставляти на електронні аукціони в Prozorro.Продажі дозволи на користування надрами. Відповідна постанова Кабміну від 17 жовтня 2018 року № 848 «Про реалізацію експериментального проекту щодо впровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів» набула чинності і тепер аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами здійснюються виключно відповідно до Тимчасового порядку, затвердженого цією постановою. Експериментальний проект триватиме до 1 грудня 2019 року, а до 1 вересня 2019 року Держгеонадра повинна подати пропозиції щодо доцільності подальшого проведення аукціонів шляхом електронних торгів.

4. Змінилася процедура визнання структури власності банку непрозорою

Регулятор оновив процедуру прийняття рішення про визнання структури власності банку непрозорою. Тепер таке рішення приймає Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем Національного банку. У разі приведення структури власності банку, яку було визнано непрозорою, у відповідність до вимог регулятора і подання банком до НБУ відповідного клопотання та підтвердних документів, Нацбанк приймає рішення щодо визнання структури власності банку прозорою. Також структуру власності банку може бути визнано непрозорою повторно, якщо виникнуть підстави, визначені Положенням. Відповідна постанова НБУ № 110 «Про внесення змін до Положення про порядок подання відомостей про структуру власності банку» набула чинності 19 жовтня.

5. Розширено підстави для позбавлення небанківських фінустанов ліцензій на переказ коштів

НБУ оновив порядок видачі й відкликання у небанківських фінансових установ (НФУ) ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків. Нацбанк має право відкликати у НФУ ліцензію, зокрема, за ненадання послуг з переказу коштів протягом 12 місяців або припинення надання НФУ послуг з переказу коштів більше ніж на 180 календарних днів і невідновлення такої діяльності протягом 90 календарних днів із дня повідомлення про це НБУ, за повторне невиконання вимог і рішень НБУ про надання документів або звітності, виявлення порушень щодо забезпечення реалізації санкцій, що застосовує РНБО, а також за наявності інформації від СБУ про те, що діяльність НФУ містить ризики виникнення загроз нацбезпеці. Інформація про видані, відкликані, анульовані ліцензії розміщується на сайті НБУ протягом трьох робочих днів із дня прийняття такого рішення. Також уточнюється перелік обставин, за яких ділову репутацію НФУ не можна вважати бездоганною та за яких структура власності НФУ визнається непрозорою. Крім того, НФУ, які отримали ліцензію, зобов'язані протягом одного місяця, але до дня проведення першої операції з переказу коштів, розробити й затвердити внутрішні документи з питань фінансового моніторингу та реалізації персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). Відповідні зміни до Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків затверджено постановою НБУ від 16 жовтня 2018 року № 109.

6. Операторам систем розподілу електроенергії стало простіше отримати ліцензію

Діючим операторам системи розподілу електроенергії скоротили пакет документів для отримання нової ліцензії. Якщо здобувач ліцензії вже має чинну ліцензію, має встановлені НКРЕКП тарифи на розподіл/передачу електроенергії та не змінює місце провадження госпдіяльності, то для отримання нової ліцензії до заяви додається лише відомість про місця та засоби провадження госпдіяльності (з електронними картами, на яких нанесено системи розподілу та зазначено точки розмежування балансової належності) та заява про анулювання чинної на момент звернення ліцензії. Відповідна постанова НКРЕКП від 18 жовтня 2018 року № 1229 набула чинності 21 жовтня.

7. Урегульовано питання формування тарифів на послуги розподілу електроенергії та цін на послуги постачальника «останньої надії»

Із 21 жовтня діє Порядок установлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електроенергії, затверджений постановою НКРЕКП № 1175. НКРЕКП установлює тарифи на відкритому слуханні з урахуванням вимог Порядку проведення відкритого обговорення. Тарифи, їх складові для всіх категорій споживачів, зміни тарифів оприлюднюються на сайті комісії та в ЗМІ. НКРЕКП за власною ініціативою, зокрема на підставі звітності, може коригувати тариф у разі невиконання інвестиційної програми, зміни обсягів розподілу, а також наявності дефіциту або профіциту коштів від здійснення діяльності з надання послуг із приєднання електроустановок замовників. Крім того, визначено методику формування цін, за якими здійснюється постачання електроенергії постачальником «останньої надії».

8. Споживачам компенсують неякісні послуги електропостачання

Визначено перелік загальних і гарантованих стандартів якості електропостачання та передбачено надання електропостачальником або оператором системи розподілу (ОСР) компенсації за недотримання гарантованих стандартів споживачам або замовникам під час приєднання до електромереж. Відповідний Порядок забезпечення стандартів якості електропостачання та надання компенсацій споживачам за їх недотримання затверджено постановою НКРЕКП від 12 червня 2018 року № 375, яка набула чинності 24 жовтня. У разі недотримання таких стандартів передбачено виплату компенсації споживачам у затверджених розмірах (наприклад, у разі недотримання показників зміни напруги передбачено компенсацію в розмірі 25 % плати за надання послуг з розподілу). ОСР/електропостачальник самостійно визначає факт недотримання гарантованих стандартів якості, визначає споживачів, яким він повинен надати компенсацію й надає таку компенсацію без додаткового звернення з боку споживача. У разі неотримання компенсації споживач може самостійно звернутися до електропостачальника або ОСР із заявою затвердженої форми.

9. Україна боротиметься з відтоком капіталу: у ПК імплементують план BEPS

Планується імплементувати у податкове законодавство План дій BEPS (Base erosion and profit shifting) щодо протидії розмиванню бази та виведенню прибутків з-під оподаткування. Відповідний проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України з метою імплементації Плану протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування» оприлюднено Мінфіном і НБУ. Проект спрямовано на втілення в Україні восьми кроків: розкриття фізичними особами - резидентами України своєї участі в іноземних компаніях, які вони контролюють, і правила оподаткування таких компаній; обмеження витрат на фінансові операції з пов'язаними особами; запобігання зловживань у зв'язку із застосуванням договорів про уникнення подвійного оподаткування; запобігання штучного уникнення визнання статусу постійного представництва; удосконалення контролю за трансфертним ціноутворенням; правила звітності в розрізі країн для міжнародних груп компаній. Очікується, що прийняття цього законопроекту дасть змогу уникнути визнання України як країни, яка не співпрацює з питань оподаткування, що дасть можливість розширити можливості для провадження українським бізнесом повноцінної діяльності на зовнішніх ринках, уникаючи упередженого ставлення з боку іноземних контрагентів, банків та інвесторів.

10. До кредитних спілок зможуть входити ОСББ і фермери: проект

Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності рекомендував Верховній Раді взяти за основу законопроект № 9078 щодо діяльності кредитных спілок. Законопроект розширює можливості членства у кредитній спілці: її членами зможуть бути не лише фізичні особи - громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України, а й фізичні особи - підприємці, а в деяких випадках - юридичні особи (фермерські господарства, кооперативи, професійні спілки зі статусом первинних або місцевих, релігійні організації, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку). Фермерські господарства, кооперативи, професійні спілки зі статусом первинних або місцевих, релігійні організації можуть бути членами виключно кредитної спілки, створеної за територіальною ознакою, за умови, що вони мають місцезнаходження в межах адміністративно-територіальної одиниці, проживання на території якої є ознакою членства фізичних осіб у кредитній спілці. Не можуть бути прийняті до складу членів кредитної спілки юридичні особи, які перебувають у процесі припинення, а також стосовно яких порушено справу про банкрутство. Крім того, запропоновано конкретизувати порядок задоволення вимог кредиторів кредитної спілки; визначити умови та підстави визнання кредитних спілок проблемними та неплатоспроможними; уточнити порядок управління кредитною спілкою; визначити правовий статус асоціацій і об'єднань кредитних спілок, зокрема і як саморегулівних організацій тощо.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини