Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як змінити цільове призначення земельної ділянки?

17 жовтня 2018, 13:05
2708
0
Автор:
Реклама

Мін'юст у межах проекту «Я МАЮ ПРАВО» презентував інформаційно-навчальний відеоролик із серії «Знай своє право на землю» про порядок зміни цільового призначення та реєстрацію прав на земельні ділянки.

Цільове призначення земельної ділянки окреслює, яким чином допустимо її використовувати. Воно зазначалося в державних актах на право власності на земельні ділянки, які видавалися до 1 січня 2013 року.

Згідно зі статтею 19 ЗК України землі в Україні поділено на дев'ять категорій за основним цільовим призначенням.

Основними нормативно-правовими актами, що визначають процедуру зміни цільового призначення земель, є ЗК України, закони «Про землеустрій» і «Про Державний земельний кадастр» тощо.

У відеоролику фахівці Мін'юсту роз'яснюють, чим відрізняється процедура зміни цільового призначення земельних ділянок державної і комунальної власності від процедури зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності.

Так, процедура зміни цільового призначення земель державної та комунальної власності поділяється на такі етапи:

- надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки уповноваженим органом;

- розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та його погодження в порядку, передбаченому статтею 186-1 ЗК України;

- державна експертиза проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у випадках, передбачених у статтею 9 Закону «Про державну експертизу землевпорядної документації»;

- затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та зміна цільового призначення земельної ділянки проводиться органами, визначеними статтею 122 ЗК України;

- внесення змін до Державного земельного кадастру стосовно відомостей про земельну ділянку про зміну її цільового призначення;

- внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності здійснюється за ініціативою власників земельних ділянок. Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, розробляється на замовлення власника земельної ділянки без надання дозволу органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування на його розроблення.

Зверніть увагу, що убезпечити свою землю можна контролюючи реєстраційні дії щодо свого майна. У цьому вам допоможе SMS-маяк Земля, який забезпечує інформування про початок і перебіг реєстраційної процедури щодо земельних ділянок, а перевірити інформацію про свого контрагента ви можете, зареєструвавшись у системі перевірки та моніторингу бізнес-партнерів CONTR AGENT. Сервіс дозволяє здійснити пошук інформації про ваших партнерів - як фізичних, так і юридичних осіб.

Мін'юст вже розповів українцям, як здати землю в оренду і не стати жертвою недобросовісних фермерів, як обміняти сертифікат на земельний пай, роз'яснив нюанси пролонгування та визнання договору оренди землі недійсним, а також як змінити цільове призначення земельної ділянки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини