Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інспекції банків передбачають ризик-орієнтований підхід

17 жовтня 2018, 09:09
292
1
Автор:
Реклама

Нацбанк продовжує запроваджувати ризик-орієнтований підхід до проведення інспекційних перевірок банків. Частиною такого підходу є оновлення рейтингової системи CAMELSО, зокрема доповнення рейтингових оцінок компонентом «Операційний ризик» та актуалізація критеріїв оцінок.

НБУ зазначив, що основою рейтингової системи CAMELSО є оцінка ризиків і визначення рейтингових оцінок за такими основними компонентами:

Капітал - оцінка розміру капіталу банку з точки зору його достатності для захисту інтересів вкладників і підтримки платоспроможності.

Якість активів - спроможність забезпечити повернення активів, вплив проблемних кредитів на загальний фінансовий стан банку.

Менеджмент і корпоративне управління - оцінка методів управління банком з точки зору принципів корпоративного управління, ефективності діяльності, методів управління та контролю.

Надходження - достатність доходів банку для перспективного розвитку та зростання.

Ліквідність - здатність банку забезпечити своєчасне та повне виконання своїх зобов'язань.

Чутливість до ринкових ризиків - ступінь реагування банку на зміну ситуації на ринку.

Операційний ризик - здатність банку ефективно управляти операційним та інформаційним ризиком з метою недопущення/мінімізації фінансових втрат внаслідок реалізації ризиків.

Нагадаємо, процедури інспектування банків було схвалено рішенням Правління НБУ від 1 листопада 2016 року № 393-рш. Цим рішенням НБУ змінив порядок організації, планування, проведення та оформлення результатів інспекційної перевірки, а також порядок визначення та затвердження рейтингової оцінки банку за рейтинговою системою CAMELSO, які застосовуються Нацбанком з 1 січня 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини