Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Влада зобов'язана розглядати звернення недієздатних осіб

16 жовтня 2018, 09:09
594
0
Автор:
Реклама

Конституційний Суд України рішенням № 8-р/2018 від 11 жовтня визнав неконституційними положення Закону "Про звернення громадян" згідно з якими не розглядаються звернення осіб, визнаних судом недієздатними, а звернутися із скаргою в інтересах таких осіб можуть тільки їх законні представники.

Зазначено, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи мали б право не розглядати відповідні звернення не через визнання судом недієздатною фізичної особи, а через недотримання такою особою передбачених Законом вимог до змісту та форми звернень, які стосуються усіх.

Встановлений порядок подання скарги в інтересах недієздатних осіб, який виключає можливість подання такими особами скарги самостійно, не забезпечує реалізації недієздатними особами права на звернення, передбаченого статтею 40 Конституції. Крім того, законодавче закріплення виключно представницького способу реалізації недієздатними особами права на звернення не усуває вказаного обмеження (фактично повної заборони) розгляду звернень таких осіб, оскільки реалізація та захист прав, свобод і законних інтересів людини, які забезпечуються шляхом звернення до органів влади, не можуть завжди і повністю залежати від волі іншої людини.

Суд звертає увагу на те, що стаття 40 Конституції України не передбачає можливості обмеження права кожної людини на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб.

Верховна Рада зобов'язана привести неконституційні положення Закону у відповідність до Конституції та цього рішення: на законодавчому рівні забезпечити право недієздатних осіб звернутися до органів влади та їх посадових осіб, але надати можливість таким органам та особам не розглядати очевидно беззмістовні звернення.

Нагадаємо, 11 жовтня також було визнано неконституійним право Мінфіну отримувати персональні дані українців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини