Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня

12 жовтня 2018, 16:37
544
0
Автор:
Реклама

1. Набрав чинності Закон про транскордонне співробітництво

Україна зможе забезпечити співфінансування проектів, на які європейські партнери готові виділити кошти. Відповідний Закон № 2515-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо транскордонного співробітництва» набрав чинності 11 жовтня. Очікується, що Закон забезпечить належне співфінансування українською стороною проектів транскордонного співробітництва і допоможе реалізувати більше ініціатив. Типову форму угоди про транскордонне співробітництво затвердить Мінрегіон. Угоди підлягають реєстрації та вносяться до спеціального реєстру.

2. В Україні може з'явитися ринок капіталів

Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 9035, який регулює функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків в Україні. Зокрема, Закон «Про цінні папери та фондовий ринок» планується викласти в новій редакції у вигляді Закону «Про ринки капіталу». Передбачається, що майбутній Закон складатиметься з десяти розділів і регулюватиме відносини, що виникають під час емісії, обігу цінних паперів, укладення та виконання деривативів і правочинів на ринках капіталу та організованих товарних ринках. Законопроектом регулюються питання розвитку інфраструктури, необхідної для повноцінного функціонування ринку деривативів, і передбачається запровадження інституту кваліфікованих інвесторів.

3. Реєструвати РРО почнуть за простою е-заявою

Суб'єкти господарювання зможуть реєструвати РРО на підставі реєстраційної заяви в електронному вигляді за спрощеною формою (без додатків). Також буде впроваджено електронний обмін документами між виробниками (постачальниками РРО), суб'єктами господарювання - користувачами РРО, ЦСО та контролюючими органами. Уся необхідна інформація щодо РРО буде в реєстрі примірників РРО і реєстрі ЦСО. Дані реєстрів стануть першоджерелом інформації про модель (модифікацію) РРО, виробників (постачальників) РРО і ЦСО, які обслуговують РРО, необхідної для реєстрації РРО. Ведення таких реєстрів забезпечуватиметься в електронній формі засобами інформаційних систем ДФС. Після впровадження реєстрів суб'єкти господарювання отримають можливість подавати документи в електронному вигляді через Електронний кабінет. Порядок і строки розгляду заяв, поданих в електронному вигляді, будуть такими самими, як і для заяв, поданих в паперовому вигляді. Зміни до процедури реєстрації та застосування РРО Мінфін уніс наказом від 20 вересня 2018 року № 773. Такі нововведення почнуть діяти після затвердження Мінфіном порядків ведення реєстру примірників реєстраторів розрахункових операцій і реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій. Крім того, з 1 жовтня суб'єкти господарювання можуть відмовитися від застосування КОРО і не проводити розрахункові операції, якщо відключили світло або зламався РРО.

4. Актуалізовано правила касових операцій у банках

1 листопада почне діяти нова Інструкція про ведення касових операцій банками в Україні. Інструкція регулює відносини банків (філій, відділень) з питань здійснення касових операцій з НБУ, іншими банками та встановлює порядок і вимоги: здійснення касових операцій в гривні та іноземній валюті; оформлення касових документів, здійснення касових операцій з приймання та видачі готівки; оброблення банкнот (монет); здавання та отримання готівки національної валюти в НБУ, у тому числі із застосуванням касет. Крім того, Інструкція передбачає нові вимоги щодо: визначення банком у внутрішніх положеннях (інструкціях) додатково системи контролю за касовими операціями, порядок звірки готівки при проведенні ревізії цінностей, роботи з цінними паперами та цінностями, що мають вартість, які зберігаються в сховищах, опису форм статистичних та управлінських звітів про касові операції та періодичність подання за необхідності органам управління банку; інформування банком клієнтів через інформаційні матеріали, які мають бути розміщені в доступному для клієнта місці, про визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних і оборотних монет гривні; формування та упакування оборотних монет номіналом 1 гривня (залежно від року випуску) та інвестиційних монет Банкнотно-монетним двором; оформлення касових документів з операцій на сплату платежів за адміністративні послуги і за рахунками умовного зберігання (ескроу).

5. Через BankID можна буде оформити більше послуг

З 5 листопада через Систему BankID клієнти залучених банків можуть отримати адміністративні (на Єдиному державному порталі адміністративних послуг), банківські й інші послуги. Нові можливості передбачено постановою Правління Нацбанку від 3 жовтня 2018 року № 105 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». BankID можна буде використовувати як інструмент ідентифікації фізосіб для надання банківських послуг (наприклад, відкриття рахунка).

6. Змінюється процедура продажу активів банку, що ліквідується, на аукціоні

Аукціон з продажу активів банків не скасують через зміни характеристик майна. У разі зміни на будь-якому етапі організації процедури або реалізації активів банку (до моменту підписання договору купівлі-продажу) його істотних характеристик, уповноважена особа Фонду інформує про це Фонд для розгляду питання про скасування відповідних відкритих торгів (аукціону) або продовження їх проведення з інформуванням про зміну істотних характеристик активу (майна) на сайті банку та сайті Фонду, а також організатора аукціону до дати проведення відкритих торгів (аукціону). Відповідні зміни до Положення з організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються, внесено рішенням ФГВФО від 23 серпня 2018 року № 2359. Такі зміни застосовуються до процедури продажу активів банку на відкритих торгах (аукціоні), розпочатої після набрання чинності зазначеним рішенням. Крім того, при плануванні продажів активів (майна) Фонд та уповноважені особи Фонду також враховують наявні ризики, зокрема, правовий статус активів (майна), розташованих на тимчасово окупованій території України, лінії зіткнення/розмежування, у зоні безпеки, прилеглої до району бойових дій, або в районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації. Активи (майно) банків, розташовані на цих територіях, віднесено до III черги продажу.

7. У старих будинках можна буде встановити індивідуальні лічильники на тепло

У будинках з вертикальним розведенням опалення можна буде встановити прилади-розподілювачі на батареї та регулювати температуру в квартирах, що дозволить економити і платити виключно за власним лічильником. Відповідну постанову № 829 прийнято на засіданні Уряду 10 жовтня. Для системи обліку за допомогою приладів-розподілювачів необхідно, щоб їх установили не менше 50 % мешканців багатоквартирного будинку. Оплачувати встановлення такої системи будуть самі споживачі. Технічну можливість установленння вузлів розподільчого обліку визначатиме підприємство, що має ліцензію на здійснення господарської діяльності з будівництва об'єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів із середніми та великими наслідками.

8. Мінрегіон визначив порядок обслуговування внутрішньобудинкових систем тепло- та водопостачання

Урегульовано механізм обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення і постачання гарячої води багатоквартирного житлового будинку, забезпечення їх належного функціонування, технічного обслуговування і ремонту. Відповідний порядок було затверджено наказом міністерства від 15 серпня 2018 року № 219. Порядок поширюється на керівників або інших осіб, уповноважених співвласниками багатоквартирного будинку на виконання робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення і постачання гарячої води, а також виконавців комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення у разі укладення з ними споживачами індивідуальних договорів про надання такої послуги з використанням та обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж. Якщо обслуговування внутрішньобудинкової системи здійснюється виконавцем відповідної комунальної послуги, умови такого обслуговування включаються до індивідуального договору про надання такої послуги.

9. Врегульовано процедуру ліцензування виробництва ветеринарних препаратів

Встановлено кваліфікаційні, організаційні, технологічні та кадрові вимоги, яким повинен відповідати виробник ветеринарних препаратів. Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва ветеринарних препаратів затверджено постановою Кабміну від 3 жовтня 2018 року № 808 (набере чинності через два місяці з дня опублікування). Виробництво ветеринарних препаратів здійснюється на підставі ліцензії, для отримання якої виробник подає до Держпродспоживслужби заяву та визначений перелік документів. У ліцензіата має бути власне або орендоване приміщення, матеріально-технічна база, штатна чисельність фахівців відповідного рівня підготовки і нормативно-технічна документація з виробництва ветеринарних препаратів. ФОП повинен мати освіту за фахом «Ветеринарна медицина», а юрособа - у своєму складі не менше одного фахівця ветеринарної медицини. Також фахівці ветеринарної медицини не рідше ніж один раз на п'ять років проходять підвищення кваліфікації.

10. Дрони до 20 кг можна буде використовувати без попереднього погодження

З 12 жовтня в Україні вводяться нові правила та процедури з організації використання повітряного простору, які затверджено спільним наказом Державіаслужби та Міноборони від 11 травня 2018 року № 430/210. Правилами, зокрема, встановлено, що польоти безпілотників масою до 20 кг включно виконуються без подання заявок і дозволів на використання повітряного простору, без інформування органів управління Повітряних Сил ВСУ органів ОЦВС, органів Держприкордонслужби, органів ОПР і відомчих органів УПР, за умови, що польоти виконуються: без перетинанння державного кордону України; поза межами встановлених заборон та обмежень; не ближче 5 км від зовнішніх меж злітно-посадкових смуг аеродромів або не ближче 3 км від зовнішніх меж злітно-посадкової смуги (крім випадків узгодження з експлуатантом аеродрому); не ближче 500 м від пілотованих повітряних суден; польоти не виконуються над: скупченням людей на відкритому просторі і над місцями щільної забудови; об'єктами (за умови позначення території навколо цих об'єктів інформаційними знаками про заборону польотів безпілотних ПС та шляхом оприлюднення меж такої заборони), що охороняються; польоти виконуються в межах прямої видимості (VLOS); максимальна висота польоту 120 м або 50 м (залежно від зон); швидкість польоту безпілотника становить не більше 160 км/год.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини