Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 2-8 жовтня

Реклама

1. Восьмеро суддів звільнено з посад

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у відставку:

  • Журавля Пилипа Івановича - з посади судді Іллічівського міського суду Одеської області;

  • Кріля Миколу Дмитровича - з посади судді Червоноградського міського суду Львівської області;

  • Ярошенко Світлану Миколаївну - з посади судді Сквирського районного суду Київської області;

  • Вухатого Ігоря Глібовича - з посади судді Токмацького районного суду Запорізької області.

Водночас відмовлено у звільненні у відставку Чернієнка Сергія Анатолійовича з посади судді Центрального районного суду міста Миколаєва.

Також звільнено за власним бажанням:

  • Середу Галину Григорівну - з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва;

  • Новосьолову Галину Миколаївну - з посади судді Свердловського міського суду Луганської області;

  • Басалаєву Аллу Валентинівну - з посади судді Дарницького районного суду міста Києва;

  • Колесниченка Олексія Володимировича - з посади судді Одеського окружного адміністративного суду.

2. ВРП вимагає розслідувати факт втручання у діяльність судді Верховного Суду Григорія Мачульського

До Вищої заради правосуддя 30 липня 2018 року надійшло повідомлення судді Верховного Суду Мачульського Григорія Миколайовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя (на його банківський рахунок невідомі переклали 5 тис. грн.). Під година перевірки встановлено, що слідчим підрозділом Головного управління Національної поліції в місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018101060000172 від 7 серпня 2018 року за частиною першою статті 376 КК України за фактом втручання в діяльність судді Верховного Суду. Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину в зазначеному кримінальному провадженні.

3. Світовий Банк та Європейська Комісія досліджуватимуть якість правосуддя в Україні (EC - World Bank Justice Survey)

1 жовтня Голова Вищої заради правосуддя Ігор Бенедисюк зустрівся із передставниками спільної місії Світового Банку та Європейської Комісії та обговоривши ініціативи щодо проведення в Україні регулярних досліджень стану правосуддя у рамках співпраці з країнами Східного партнерства. Комплексне опитування щодо правосуддя (EC - World Bank Justice Survey) впроваджуватиметься Світовим Банком у партнерстві з Європейською Комісією. Очікується проведення не менше двох досліджень. Проект розрахований до 2020 року та стосуватиметься ефективності, якості, незалежності правосуддя з погляду як суддів, так і представників адвокатури, прокуратури, учасників судових процесів та широкої громадськості. Результати першого дослідження будуть презентовані у першій половині наступного року. Під година зустрічі йшлося про організаційні питання та доля ВРП у вказаному процесі. Передставники місії також прокоментували дорожню карту щодо проведення опитувань, обговорили ключові питання впровадження судової реформи.

4. Генпрокуратура має надати інформацію про розслідування злочину за фактом втручання у діяльність судді Ольги Панченко

До Вищої заради правосуддя 17 липня 2018 року надійшло повідомлення судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Панченко Ольги Михайлівни про втручання в здійснення нею правосуддя. До Генеральної прокуратури України буде спрямоване звернення щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні № 12018040650001949 від 9 серпня 2018 року за частиною першою статті 376 КК України за фактом передставника громадської організації "Дніпропетровський незалежний правозахисний центр" Третяк Ю. Г. в діяльність судді О. Панченко. Під година розгляду справи № 804/200/22843/17 до суду була надіслана заява про усунення недоліків апеляційної скарги, в якій містяться погрози.

5. Єдина судова інфомаційно - телекомунікаційна система буде впроваджена за підтримки проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-JUSTICE)"

2 жовтня відбулася зустріч Постійної комісії Вищої заради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи з експертами Проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-JUSTICE) ". Учасники зустрічі обговорили плани співпраці у сфері впровадження електронного судочинства, зокрема можливі зміни законодавства щодо доступу до реєстрів правоохоронних органів худо. Під година зустрічі відкорегували подальші плани стосовно розроблення та впровадження Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи. За результатами зустрічі очікується розроблення конкретного плану дій для організаційної та експертної підтримки співпраці Проекту ПРАВО-JUSTICE та Вищої заради правосуддя у цій сфері.

6. Регламентовано порядок звільнення судді, що не пройшов кваліфоцінювання

Рішенням ВРП від 2 жовтня 2018 року № 3058/0/15-18 внесене зміни до Регламенту Ради. Зокрема, встановлено, що питання про звільнення судді з підстави невідповідності посаді розглядається Радою в пленарному складі на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в порядку, визначеному статтею 56 Закону про Вищу раду правосуддя. Запрошення на засідання заради судді, стосовно якого розглядається питання про звільнення, є обов'язковим. Суддя та/або його передставник має право бути заслуханим на засіданні Вищої заради правосуддя та надати відповідні пояснення. У разі неможливості з поважних причин взяти доля у засіданні суддя може заявити клопотання про відкладення розгляду питання про звільнення його з посади. Повторна нез'явлення судді на засідання незалежно від причин не перешкоджає розгляду питання за його відсутності. Також регламентовано порядок переведення судді з одного суду до іншого.

7. У Вищій раді правосуддя вислухали скарги громадян на суддів

5 жовтня заступник керівника секретаріату - начальник управління з питань відповідальності суддів і прокурорів секретаріату Вищої заради правосуддя Юрій Нікітченко провів особистий прийом громадян. На особистому прийомі громадянами, порушувалися, зокрема, питання про недотримання, за їхніми твердженнями, норм чинного законодавства України суддями Печерського районного суду міста Києва, Червонозаводського районного суду міста Харкова, Сокальського районного суду Львівської області, Хустського районного суду Закарпатської області, Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області при здійсненні судочинства. Під година бесіди громадяни зазначали про тривалий розгляд судових справ у судах, упередженість суддів під година здійснення судочинства, а також цікавилися станом розгляду раніше поданих до Вищої заради правосуддя дисциплінарних скарг на дії суддів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини