Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Службовців НБУ хочуть допустити до всіх документів банку

8 жовтня 2018, 14:03
151
0
Автор:
Реклама

Національний банк зможе в рішенні про введення особливого режиму контролю за діяльністю банку (додатковий інструмент банківського нагляду) і призначення куратора вимагати від банку розробки і подання в зазначений термін плану заходів.

В цей час НБУ матиме право заборонити банку використовувати для розрахунків прямі кореспондентські рахунки в національній валюті та / або вимагати від банку проведення розрахунків в національній валюті виключно через кореспондентський рахунок в НБУ.

При здійсненні банківського нагляду НБУ зможе користуватися послугами інших, у тому числі іноземних юридичних і фізичних осіб, за окремими угодами.

Це передбачено законопроектом № 9067 щодо уточнення окремих положень з питань банківського нагляду , який Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендував прийняти за основу.

Крім того, НБУ в межах дистанційного нагляду зможе уповноважувати свого службовця (службовців) на здійснення нагляду за діяльністю банку. Уповноважений службовець отримає право доступу в усі приміщення банку (у робочий час). Також його допустять до інформації банку про його діяльність і проведення будь-яких операцій, а також до усіх документів банку, в тому числі і до тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, як паперових, так і електронних, до систем автоматизації банківських операцій.

Уповноважений службовець НБУ зможе вилучати (виносити за межі банку) копії документів, в том числі, які засвідчують порушення законодавства України, нормативно-правових актів НБУ. Також він зможе бути присутнім на загальних зборах учасників банку, засіданнях ради, правління і комітетів банку.

Керівники банку зобов'язані забезпечити безоплатне надання уповноваженим Національним банком України особам доступ у режимі перегляду до усіх інформаційних систем банку, необхідних для проведення перевірок, вибірки та вивантаження необхідної інформації для її подальшого аналізу, консультаційну підтримку з питань функціонування таких систем, а також інформацію, документи та письмові пояснення з питань діяльності банку.

Також пропонується встановити, що НБУ виключає відомості про банк з Державного реєстру банків одночасно з ухваленням рішення про відзив банківської ліцензії і ліквідацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини