Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міжнародний злочинець зможе попросити про швидку екстрадицію з України

2 жовтня 2018, 11:24
234
0
Автор:
Реклама

До Кримінального процесуального кодексу імплементовано положення Третього та Четвертого додаткових протоколів до Європейській конвенції про видачу правопорушників.

Таким чином, удосконалиться існуюча процедура екстрадиції з України правопорушників, які розшукуються компетентними органами іноземної держави для проведення розслідування у кримінальній справі або виконання вироку.

Правопорушник отримає право просити про застосування щодо нього спрощеного порядку видачі одразу ж після затримання у зв'язку з перебуванням у міжнародному розшуку, не очікуючи надходження формального запиту про екстрадицію. Одночасно з наданням згоди на видачу (екстрадицію) можна відмовитися від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності.

У разі якщо затримана особа надала згоду на її видачу (екстрадицію) або надала згоду на її видачу (екстрадицію) і відмовилася від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності, суд вирішує питання про затвердження згоди особи на видачу (екстрадицію) та застосування екстрадиційного арешту або про відмову у затвердженні згоди особи на її видачу (екстрадицію) і застосування тимчасового арешту.

Це дасть можливість скоротити строки перебування такої особи під вартою на території України з метою його екстрадиції іншій державі та вивести практику застосування екстрадиції на сучасний європейський рівень.

Спрощений порядок видачі не застосовуватиметься у разі притягнення особи до кримінальної відповідальності чи відбування покарання на території України, якщо є підстави вважати, що видача може суперечити інтересам захисту національної безпеки України або що розшукувана особа є громадянином України.

Закон ( президентський законопроект № 6149 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників» прийнято сьогодні, 2 жовтня.

Закон набуде чинності після офіційного опублікування.

Нагадаємо, Третій і Четвертий додаткові протоколи до Європейській конвенції про видачу правопорушників було ратифіковано 7 червня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини