Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оператори ГТС припинять постачання газу у разі недостатності фінансового забезпечення

2 жовтня 2018, 11:40
401
0
Автор:
Реклама

НКРЕКП внесла зміни до Кодекс ГТС, забезпечивши механізм припинення транспортування природного газу недобросовісним суб'єктам ринку.

Відповідні зміни передбачені постановою НКРЕКП від 25 вересня 2018 року № 1079, яка набуває чинності з дня, наступного за днем її опублікування в офіційному друкованому виданні - газеті "Урядовий кур'єр".

Газорозподільні підприємства протягом двох робочих днів з моменту отримання від оператора ГТС повідомлення про припинення подачі газу якомусь споживачу, мають повідомити споживача та вжити заходів з припинення газопостачання.

Зокрема, встановлено, що оператор ГТС має право припинити (обмежити) транспортування природного газу у точці входу або точці виходу ГТС у випадках:

- визнання аварійним стану систем газопостачання;

- невідповідності якості природного газу на точці входу.

Оператор ГТС зобов'язаний припинити (обмежити) транспортування природного газу у точці входу або точці виходу ГТС у випадках:

- несанкціонованого відбору природного газу;

- відсутності договірної потужності у точці входу/виходу;

- направлення замовником послуг транспортування повідомлення/доручення про припинення (обмеження) транспортування природного газу до точки виходу, в якій споживач, що порушує умови договору на постачання, одержує природний газ;

- недостатності фінансового забезпечення у замовника послуг транспортування, невиконання умов договору транспортування природного газу;

- в інших випадках, передбачених законодавством.

Також вдосконалено порядок надання замовниками послуг транспортування фінансового забезпечення оператору газотранспортної системи.

Рівень достатнього фінансового забезпечення повинен бути забезпечений замовником послуг транспортування природного газу не пізніше ніж за три години до кінцевого строку подання номінації або за три години до подачі реномінації.

Якщо на момент перевірки достатності фінансового забезпечення замовник не надав фінансове забезпечення в необхідному розмірі, то оператор газотранспортної системи відхиляє представлені номінацію/реноминацию, торгове сповіщення на відчуження на підставі недостатності фінансового забезпечення.

При цьому якщо замовник послуг транспортування є постачальником, оператор газотранспортної системи вносить до Реєстру споживачів цього постачальника інформацію про припинення такому постачальнику через три дні (п'ять днів по споживачах, які належать до підприємств металургійної та хімічної промисловості) з дня відхилення номінації/реномінації статусу діючого постачальника для всіх його споживачів та одночасно інформує через інформаційну платформу відповідного оператора газорозподільної системи про відсутність у споживачів постачальника.

Щоб не пропустити найважливіше - підпишіться на наш канал у Телеграм @jurliga t.me/jurliga

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини