Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власник землі може оспорити продаж орендарем павільйону як нерухомості, що означає передачу прав на ділянку

27 вересня 2018, 13:37
342
2
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду роз'яснив, що власник землі - орендодавець має право осаржити и судове рішення щодо зміни статусу придбаного позивачем майна(торгового павільйону) з рухомого на нерухоме (нежитлові приміщення), оскільки власник нерухомості автоматично придбаває право користування ділянкою.

Так, до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення; рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі.

На відміну від рухомих речей, нерухомість має безпосередній та нерозривний правовий зв'язок із земельною ділянкою, на якій вона розташована. У силу особливого правового статусу нерухомого майна чинне земельне законодавство передбачає і особливий пріоритетний порядок набуття законним власником нерухомості речового права на земельну ділянку, зокрема: автоматичний перехід речового права на землю, отримання земельної ділянки у власність поза конкурсом тощо. У той же час такий порядок відсутній щодо власників рухомого майна, які можуть набути прав на земельну ділянку на загальних підставах у порядку, встановленому чинним законодавством.  

"За таких обставин прийняте у справі судове рішення, яким змінено статус придбаного позивачем майна з рухомого на нерухоме, тобто фактично встановлено правовий зв'язок між майном, яке є предметом спору у справі та належною скаржнику земельною ділянкою, безпосередньо впливає на обсяг прав та обов'язків та зачіпає інтереси останнього, як власника земельної ділянки, на якій це майно розташоване", - зазначено в постанові ВС від 21 вересня, якою справу №909/68/18 передано в апеляцію (що помилково закрила її) для продовження розгляду.

Повний текст постанови доступний в системі Verdictum, а для того, щоб першим дізнатися про ухвалене апеляційним судом рішення, поставте справу на контроль.

Нагадуємо, що перевірити чи не зареєстрував новий власник "нерухомості" своє право на вашу землю, можна, авторизувавшись на сервісі SMS- маяк.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини