Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові регламенти ICAC та UMAC презентоване в регіонах: в ТВП нагадали про вибір правив гри

Реклама

Протягом лютого-травня 2018 року Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торговому-промисловій палаті України (ICAC) за участю юридичної фірми Sayenko Kharenko провів у 7 містах України серію заходів щодо представлення оновлених Регламентів ICAC та Морської арбітражної комісії при Торговому-промисловій палаті України (UMAC) і пов'язаних судових процедур.

Підсумки регіональних презентацій підвели 20 вересня : експерти говорили про нове процесуальне законодавство, оновлені регламенти та досі недостатню обізнаність малого та середнього бізнесу про можливість вибрати арбітраж замість державного суду.

Ідея проведення серії регіональних презентацій належить Миколі СелівонуГолові ICAC та UMAC, а також Тетяні Сліпачукпартнерові та керівнику практик міжнародної торгівлі та міжнародного арбітражу ЮФ Sayenko Kharenko.

За словами Миколи Селівона (який і відкрив захід) Україна наразі є проарбітрабельно державою, про що свідчать як зміни процесуального законодавства, так і нові регламенти ICAC та UMAC. "З приємністю хочу відзначити, що багаторічна ефективна діяльність ICAC та UMAC та набутий ними досвід дозволили їм відіграти активну роль у зазначеній реформі, бути суб' єктом, а не об' єктом змін. Всі ці новішали в правовому регулюванні сфери міжнародного арбітражу та нові можливості українських арбітражних інституцій необхідно було донести до бізнесу та юридичного співтовариства, для цього і булі використані організаційні та матеріально - технічні можливості системи торгово-промислових палат та інтелектуальний потенціал професіоналів ICAC і UMAC та юридичної фірми Sayenko Kharenko". Більше того, вітчизняні новішали можуть спонукати інших "повернутись обличчям до української юрисдикції".

Розробляючи зміни до регламенту ICAC Президія мала на меті осучаснити арбітражний розгляд і зробити його швидшим, ефективнішим та економнішим, - наголосила Тетяна Захарченкозаступник Голови ICAC та UMAC. "У четвертій редакції регламенту прискорено арбітражний розгляд (справа розглядається до 2 місяців), що передусім має велике значення під година розгляду складних справ; поглиблені можливості застосування забезпечувальних заходів; деталізовані правила доказування; по-новому визначається дата ухвалення рішення, якою тепер є не дата усного слухання справи, як це було раніше, а дата, яка визначається з урахуванням останнього підпису арбітра на арбітражному рішенні; введена обов'язкова перевірка проекту арбітражного рішення Генеральним секретарем ICAC на його відповідність положенням регламенту ICAC".

Олександр Другпартнер Sayenko Kharenko, та Володимир Яремкорадник Sayenko Kharenko, прокоментували важливі для популяризації арбітражу в Україні зміни до процесуального законодавства. Прогресивними нововведеннями, за словами О. Друга є : 1) концентрація розгляду всіх справ щодо визнання та виконання арбітражних рішень по першій інстанції в Апеляційному суді м Києва, що одночасно спрощує і пришвидшує процедуру розгляду відповідних заяв, 2) посилення захисту інтересів стягувача за арбітражним рішенням: у випадку винесення арбітражного рішення в іноземній валюті торба стягнення може бути визначена в національній валюті лише за заявою стягувача, і суд тепер наділений повноваженнями розраховувати остаточну торбу стягнення відсотків та пені згідно з умовами арбітражного рішення, 3) запровадження інституту добровільного виконання".

На думання ж В. Яремка найпрогресивнішою зміною "є запровадження механізмів суднового сприяння арбітражу. До цього такі засоби правового захисту як судове сприяння в отриманні доказів, як і забезпечення доказів чи покличу, на підтримку арбітражного процесу взагалі не булі доступними. Тепер передставники сторін спору мають можливість "Бути озброєними" фактично всіма тими ж інструментами для захисту прав їхніх клієнтів, що діють і в іноземних проарбітрабельних юрисдикціях".

Як пояснила Ольга Костишинарадник Голови ICAC та UMAC, головним завданням поїздки було донесення регіональному бізнесу та юристам інформації про альтернативні способи вирішення спорів, які сморід мають право оберни: "Реформа українського процесуального законодавства та нові Регламенти ICAC та UMAC надають суттєві переваги для української юрисдикції, а ICAC стає найбільш оптимальною альтернативою для захисту інтересів бізнесу. Серед чинників, які вирізняють користувачі послуг ICAC, головними є низька вартість арбітражного розгляду, яка в середньому в 3-4 вражай конкурентніша, ніж в арбітражних інституціях Центральної та Західної Європи швидкість арбітражного розгляду, виконуваність арбітражних рішень, наявність у Рекомендаційному списку арбітрів з 33 країн світу, які є рекомендованими в сфері арбітражу авторитетними міжнародними рейтингами Chambers & Partners та Legal 500 і здатними розглядати спори будь-якої складності, а також високий рівень підтримки сторін процесу та арбітрів з боку Секретаріату ICAC".

Один з арбітрів ICAC Володимир Нагнибіда підтвердив, що юристи невеликих фірм, особливо в регіонах, не до кінця розуміли переваги арбітражу і не використовували альтернативні способи вирішення спорів через віру в обов' язковість державного суду. "Практика показала затребуваність подібних регіональних заходів з боку юридичної громадськості, і наразі організатори отримали чимало пропозицій щодо проведення аналогічних майстер-класів для корпоративних юристів та представників локального юридичного бізнесу"- зазначив В. Нагнибіда.

Україна має поставити собі за мету ефективне вирішення спорів, адже за цим стоїть довіра інвесторів.

Тому важливою є популяризація вітчизняних арбітражних інституцій, особливо коли наше арбітражне законодавство вдосконалено. Нормативно Україна досягла рівня світових проарбітрабелиних юрисдикцій. Але практична ефективність досягнутих змін залежить від спільних дій арбітражної спільноти, суддівського корпусу та органів державної влади.

Пропонуємо ознайомитись з повним текстом звіту :

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини