Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Примусове одруження розцінюється як експлуатація людини

6 вересня 2018, 17:50
651
0
Автор:
Реклама

Народні депутати привели статтю 149 Кримінального кодексу (торгівля людьми) у відповідність до міжнародних стандартів.

Відповідний Закон "Про внесення змін до статті 149 Кримінального кодексу України (щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів)" (проект № 6243) прийнято на засіданні ВР 6 вересня.

Торгівлю людьми визначено як вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію. Санкція не міняється: позбавлення волі на термін від 3 до 8 років.

Окрім існуючих дій під експлуатацією розуміється примусове переривання вагітності, примусове одруження, примусове залучення до заняття жебрацтвом.

Позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна або без такої каратимуть за здійснення таких дій відносно неповнолітнього або відносно декількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового стану, або з насильством, не небезпечним для життя або здоров'я потерпілого або його близьких, або із загрозою застосування такого насильства.

Позбавленням волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої покарають батьків, усиновлювачів, опікунів за вчинення таких дій відносно малолітнього.

Кваліфікуючими ознаками складу цього злочину, окрім вже наявних, являється його вчинення:

- у поєднанні з викраденням жертви;

- батьками, усиновителями, опікунами чи піклувальниками щодо неповнолітнього;

- злочинною організацією.

Відповідальність за вербування, переміщення, приховання, передачу або отримання людини настає незалежно від наявності його згоди цієї людини на експлуатацію, якщо до нього було застосовано будь-який з передбачених заходів впливу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини