Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спецдозволи на заняття народною медициною можуть скасувати

4 вересня 2018, 16:33
201
0
Автор:
Реклама

МОЗ повідомляє, що на засіданні Уряду схвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України», розроблений зазначеним відомством. Цей законопроект виключає з Основ законодавства України про охорону здоров'я статтю 74-1, що регламентує право на зайняття народною медициною (цілительством) і зобов'язує МОЗ видавати відповідні дозвільні документи.

Зміни набудуть чинності після ухвалення законопроекту Верховною Радою.

Народні засоби не трактуватимуться як методи профілактики, діагностики чи лікування, а цілительство не визнаватиметься медичною допомогою.

МОЗ не регламентуватиме роботу цілителів, що практикують народну чи альтернативну медицину, оскільки не може гарантувати професіоналізм людей без спеціальної медичної освіти. Лікувати може лише лікар з відповідною освітою методами доказової медицини, що може допомогти комусь не хворіти чи вилікуватися.

Законопроект також передбачає заборону реклами народної медицини. Водночас, не йдеться про заборону народної медицини як такої. Люди, які практикують такі методи, зможуть продовжити свою діяльність, але народні методики будуть офіційно відділені від медицини, і пацієнти повинні усвідомлювати, що, звертаючись за допомогою до народних цілителів, вони не можуть отримати якісну медичну допомогу.

МОЗ ініціював скасування спеціального дозволу на заняття народною медициною ще у січні 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини