Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Квартири в новобудовах будуть світліші

30 серпня 2018, 13:03
298
0
Автор:
Реклама

Вимоги до розміру вікон при будівництві будинків залежно від светоклиматических особливостей регіонів можуть змінити. Зокрема, пропонується розширити зонування території України по світловому клімату, розподіливши його на 4 зони.

Зараз територія розділена тільки на 2 світлокліматичні зони: перша - Одеська область та АР Крим; друга - інша територія України.

В Мінрегіоні зазначають, що різниця у світловому кліматі між регіонами більш істотна. Наприклад, різниця у часі сходу і заходу сонця між Ужгородом та Харковом складає біля 2-х годин і це досить великий показник.

Тому в новому ДБН В.2.5-28:201Х «Природне і штучне освітлення» зонування по світловому клімату розподілять на 4 зони:

1 зона - Житомирська, Хмельницька, Тернопільська, Рівненська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська області;

2 зона - Закарпатська, Чернівецька, Вінницька, Київська, Чернігівська, Сумська області;

3 зона - Кіровоградська, Дніпропетровська, Харківська, Полтавська, Черкаська, Донецька, Луганська області;

4 зона - Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області, АР Крим.

Норми нового ДБН поширюватимуться на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях та спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків тощо

Нагадуємо, в Україні ще планується використовувати світлопроводи для природного освітлення приміщень, а також вводиться ряд нових будівельних норм, які дозволять проектувати пішохідні переходи з урахуванням потреб людей з інвалідністю. Вводиться обов'язкове проектування велосипедних доріжок, скасовується обов'язкове проектування сміттєпроводів та порогів у багатоповерхових житлових будинках. Дозволили склити балкони та лоджії вище третього поверху при проектуванні нових і реконструкції існуючих житлових будинків. Крім того, зміниться призначення прибудинкових територій.

Також Мінрегіон запропонував проектувати перехоплюючі автостоянки, будувати автоматизовані парковки і дозволив розміщувати підземні паркінги під закладами харчування, спорту та охорони здоров'я. Також новими ДБН вводиться розробка комплексної схеми транспорту на 30-40 років, межі максимального поширення завалів, щільності населення у забудові, обмеження висоти житлової забудови, забороняється організація парковок для автомобілів всередині нових житлових кварталів, вдосконалено вимоги до проїзду пожежних машин до нових будівель, а також вводиться система підземного і вакуумного збору сміття.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини