Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня

23 серпня 2018, 14:41
435
0
Автор:
Реклама

1. З наступного року зміняться правила використання сільгоспземель

Фермери зможуть використовувати землі сільгосппризначення, розташовані в масиві земель, без зміни їх цільового призначення. Також власники таких земельних ділянок зможуть ними обмінюватися. Землекористувач, який використовує значну частину земель масиву, зможе отримати в оренду землі під польовими дорогами. Крім того, орендарі отримають право надавати землю в суборенду орендареві іншої земельної ділянки в тому самому масиві без узгодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору. Президент підписав відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», який набере чинності з 1 січня 2019 року. Документ спрямований на припинення рейдерства. Для вирішення цієї проблеми в документі врегульовано механізм проведення інвентаризації масиву земель сільськогосподарського призначення.

2. Суб'єктам ринку електроенергії слід готуватися до нових правил роботи

З 1 липня 2019 року почне роботу новий ринок електроенергії, який включатиме: балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг, ринок «на добу вперед», внутрішньодобовий ринок і ринок двосторонніх договорів. Також з липня 2019 року вводяться в дію нові ліцензійні умови для виробників електроенергії, а також операторів ринку та гарантованих покупців і трейдерів. НКРЕКП затвердила відповідні ліцензійні умови постановами від 27 грудня 2017 № 1467, № 1471; № 1466; № 1468.

Вказаними ліцензійними умовами передбачено організаційні, технологічні та спеціальні вимоги до провадження госпдіяльності на ринку, а також встановлено вичерпний перелік вимог, обов'язкових для виконання ліцензіатом.

3. Затверджено договір продажу єдиного майнового комплексу в процесі приватизації

Фонд держмайна затвердив другий із необхідних договорів купівлі-продажу об'єкта великої приватизації. Примірний договір купівлі-продажу об'єкта великої приватизації держвласності (якщо об'єктом продажу є єдиний майновий комплекс) затверджено наказом від 12 липня 2018 року № 937. У документі передбачається, що після повної сплати ціни продажу, але не раніше дня отримання покупцем дозволу АМКУ (його адміністративної колегії) (якщо це визначено законодавством про захист економічної конкуренції) та надання його посвідченої копії продавцеві, об'єкт приватизації передається продавцем покупцеві за актом приймання-передавання, який підписується сторонами. У договорі також прописано умову про обов'язковість примірника англійською мовою. Нагадаємо, раніше Фонд держмайна затвердив Примірний договір купівлі-продажу об'єкта великої приватизації держвласності (якщо об'єктом продажу є пакет акцій).

4. Морська адміністрація може розпочати роботу з відновлення флоту

22 серпня Уряд прийняв рішення про початок здійснення Державною службою морського та річкового транспорту України (Морською адміністрацією) повноважень і функцій, покладених на неї постановою Кабміну від 6 вересня 2017 року № 1095. Морська адміністрація реалізує державну політику у сферах морського та річкового транспорту, торговельного мореплавства, судноплавства на внутрішніх водних шляхах, навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства, а також у сфері безпеки на морському та річковому транспорті (крім суден рибного господарства, малих (маломірних) суден). У середньостроковій перспективі заплановано створити умови для побудови сучасної моделі організації судноплавного бізнесу в країні, залучення інвестицій в судноплавство, суднобудування, судноремонт; підвищити привабливість морських і річкових портів для вантажопотоків і світових судноплавних ліній, раніше усього контейнерного сервісу. У планах також повернення втрачених і залучення нових суден для реєстрації в Україні. Крім того, має бути підвищено попит на послуги українських моряків.

5. Для здійснення міжнародних фінансових транзакцій можна отримати код LEI

Національний депозитарій України (НДУ) ввів додаткову послугу. З 9 серпня юридичні особи отримали можливість звертатися до НДУ як до довіреної особи для отримання, продовження та відновлення коду LEI, необхідного для здійснення міжнародних фінансових транзакцій. Клієнтові необхідно лише надати НДУ необхідний пакет документів у паперовому вигляді. У разі збільшення попиту на послугу передбачено перехід на електронний документообіг із цифровим підписом. За відсутності додаткових питань щодо поданих документів НДУ забезпечує отримання коду ідентифікації LEI протягом 12 днів після завершення процедури укладення договору та оплати послуги. Тарифи на послугу зафіксовано в євро. Призначення нового коду коштує 95 євро.

6. Посилено вимоги до безпеки банків

До 1 січня 2020 року банки зобов'язані обладнати зовнішні вікна, приміщення касового вузла, приміщення для виготовлення й обробки ламінуючих карток, підрозділу захисту інформації, архівів та охорони гратами, ударотривким склом або металевими ролетами. Також банки зобов'язані обладнати системою відеоспостереження з обов'язковою реєстрацією та архівацією відеосигналу робочі місця касирів, зону клієнтів і вхід/вихід клієнтів до банку, а також сховище для індивідуальних сейфів. Уже зараз банки повинні доповнити свої внутрішні положення про технічний стан та організацію охорони приміщень порядком і періодичністю проведення контролю за справністю засобів тривожної сигналізації приміщень касового вузла. Крім того, посилено контроль за окремими приміщеннями банків, а також вимоги до захисту працівників банку, що здійснюють роботу з готівкою. Відповідні норми містить постанова НБУ від 14 серпня 2018 № 93 «Про затвердження Змін до Правил організації захисту приміщень банків в Україні», яка набрала чинності 22 серпня. Крім того, банки мають актуалізувати інформацію про клієнтів не рідше одного разу на три роки.

7. НБУ розширює перелік публічної інформації про ринок платіжних карток

Нацбанк підвищує прозорість інформації щодо тенденцій на платіжному ринку - віднині щокварталу центральний банк оприлюднюватиме розширений перелік статистичних даних, що характеризують ринок платіжних карток в Україні. Про це йдеться в рішенні Правління Нацбанку від 19 серпня 2018 року № 526-рш. Показники ринку платіжних карток публікуватимуться в розширеному форматі і додатково міститимуть дані в розрізі: платіжних систем (MasterCard, Visa, НПС «ПРОСТІР», інші); ознаки клієнта (юридичні та фізичні особи); місця здійснення операції (у власній мережі банку, в мережі інших банків-резидентів, банків-нерезидентів). Також публікуватимуться дані про кількість платіжних терміналів з можливістю безконтактної оплати та магазинів електронної комерції.

8. Операторам зв'язку встановлять прозорі тарифи за доступ до інфраструктури електроенергетики

Запропоновано єдиний порядок для визначення розміру плати за доступ до елементів інфраструктури об'єктів електроенергетики в усій Україні. Відповідний проект наказу «Про затвердження Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об'єкта електроенергетики» оприлюднено на сайті Міненерговугілля. Документом визначено механізм формування одноразової та періодичної плати за доступ, а також порядок визначення прямих витрат на утримання елементів інфраструктури та механізм визначення розміру плати за доступ з пропорційним розподілом витрат між замовниками, якщо вони використовують одні і ті самі елементи інфраструктури об'єкта доступу. Розмір плати за доступ до елементів інфраструктури не може змінюватися протягом одного року з дня укладення договору з доступу. Підставою для перегляду розміру плати може бути зміна розміру мінімальної заробітної плати ставок податків і зборів, ставок орендної плати, цін і тарифів на комунальні послуги, енергоносії, матеріальні ресурси.

9. Будівлі без лічильників не отримають сертифікат готовності до експлуатацію

Мінрегіон пропонує врегулювати питання прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об'єктів і процедуру прийняття в експлуатацію самочинно збудованого об'єкта, який за класом наслідків належить до об'єктів з незначними наслідками (СС1). Пропонується впровадити чіткий перелік підстав для скасування органом державного архітектурно-будівельного контролю зареєстрованих декларацій про початок виконання підготовчих і будівельних робіт. Також врегульовано питання приймання в експлуатацію самобуду, який відноситься саме до об'єктів з незначними наслідками (СС1), на яке визнано право власності за рішенням суду, а не всіх самочинно збудованих об'єктів, на які судом визнано право власності, за декларацією про готовність об'єкта до експлуатації. Крім того, з'явиться нова підстава для відмови у видачі сертифіката про прийняття об'єкта в експлуатацію - невиконання вимог щодо оснащення будівлі вузлами обліку відповідних комунальних послуг. Відповідний проект постанови Кабміну «Про внесення змін до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів та Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт» оприлюднено на сайті Мінрегіону.

10. В Україні можуть заборонити перевозити пасажирів в автобусах без пасків безпеки

З 1 січня 2019 року можуть заборонити перевезення пасажирів в автобусах з кількістю місць для сидіння понад дев'ять (включаючи місце водія), які не обладнані тахографами, крім автобусів, які використовуються для регулярних перевезень на маршрутах протяжністю до 50 км і з максимально дозволеною швидкістю 40 км/год. З 1 січня 2020 року також пропонується заборонити використання автобусів, переобладнаних із вантажних транспортних засобів для здійснення пасажирських перевезень, а з 1 січня 2021 - запровадити заборону на використання транспортних засобів для перевезення пасажирів, не обладнаних пасками безпеки, крім транспортних засобів, що здійснюють перевезення пасажирів на міських маршрутах. Відповідний проект постанови Кабміну «Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» оприлюднено на сайті Мінінфраструктури.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини