Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іпотека може бути припинена за наявності інших обтяжень

15 серпня 2018, 10:00
766
0
Автор:
Реклама

Мінюст роз'яснив питання проведення державної реєстрації припинення іпотеки, відступлення прав іпотекодержателем за іпотечним договором у разі наявності інших обтяжень (заборона відчуження та арешт нерухомого майна, податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та ін.).

Оскільки в Державному реєстрі прав відбувається державна реєстрація обтяження, що стосується самого речового права, а не об'єкта, власнику заборонено вчиняти дії, пов'язані з реалізацією ним своїх правомочностей щодо певного об'єкта нерухомого майна.

У той же час щодо такого об'єкта нерухомого майна можуть існувати зареєстровані в Державному реєстрі прав інші речові права, похідні від права власності, чи обтяження речових прав, які можуть змінюватися або припинятися. При цьому такі дії можуть відбуватися не у результаті реалізації власником своїх правомочностей, а у результаті дій іншої сторони правочину, обтяжувача.

За таких умов відсутні підстави для відмови у проведені державної реєстрації припинення іпотеки чи відступлення прав іпотекодержателем за іпотечним договором, оскільки обтяжується не іпотека, як речове право, а саме право власності. У той же час бажання сторін задовольнити вимоги кредитора в позасудовому порядку, є саме реалізацією власником своїх правомочностей щодо нерухомого майна, що за наявності зареєстрованого в Державному реєстрі прав обтяження права власності є підставою для відмови в проведенні державної реєстрації.

Це та інші роз'яснення містяться в листі Мінюсту від 18 червня 2018 року "Щодо деяких актуальних питань у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Нагадаємо, відстежувати реєстраційні дії відносно нерухомості, на яку Ви маєте право, можна зареєструвавшись на SMS- маяку. Про всі зміни в реєстрі Вас повідомлять смс, електронною поштою або в особистому кабінеті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини