Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проживання за кордоном не є причиною для продовження строку прийняття спадщини

13 серпня 2018, 10:00
1480
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду, розглянувши справу № 592/9058/17-ц, роз'яснив, що пропуск спадкоємцем строку для прийняття спадщини без поважних причин не свідчить про наявність у такого спадкоємця порушеного, невизнаного або оспорюваного права, яке підлягає захисту в судовому порядку.

Позивачка просила встановити додатковий строк для прийняття спадщини у зв'язку з тим, що до смерті батька переїхала жити у Швейцарію і у зв'язку із сімейними обставинами не мала можливості приїжджати в Україну та підтримувати зв'язок з батьком. Про його смерть дізналася вже після закінчення строку прийняття спадщини. У зв'язку з тим, що через різного роду причини у неї з батьком були перервано відносини, їй не було відомо про його смерть, оскільки ніхто про це не повідомив.

Батько позивачки склав заповіт, яким усе своє майно заповідав дочці. Вона звернулася до Консульського відділу Посольства України в Швейцарії із заявою про прийняття спадщини. У приватного нотаріуса її довірена особа дізналася, що спадщину після смерті батька має намір прийняти сестра померлого. Нотаріус вказала на необхідність звернутися з позовною заявою до суду.

Позивачка просила суд встановити додаткові 3 місяці для прийняття спадщини, зауваживши, що є спадкоємицею першої черги. Суди першої й апеляційної інстанцій задовольнили позов, підкресливши необхідність дотримання свободи заповіту, що є фундаментальним принципом спадкового права. Окремо суд апеляційної інстанції вказав, що нотаріус, яка знала про існування заповіту, складеного покійним на ім'я позивачки, не повідомила останню про відкриття спадщини, не викликала її як спадкоємця за заповітом.

У касаційній скарзі сестра померлого, яка претендує на спадщину, просила скасувати рішення першої й апеляційної інстанцій і відмовити в позові, оскільки позивачка знала про смерть батька, тому що була присутня на похованні. У зв'язку з цим у неї була можливість подати заяву про прийняття спадщини в шестимісячний строк із моменту її відкриття, проте таким правом не скористалася. Крім того, на думку скаржниці (сестри померлого), обставини проживання в іншій країні, а також те, що вона певний час не підтримувала відносини з батьком, не є об'єктивними, непереборними, істотними труднощами, які в розумінні статті 1272 ЦК України перешкоджали їй у встановлений законом строк звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу, виходячи з такого.

Відповідно до частин першої, другої, третьої та п'ятої статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. На думку Суду, зазначеним вимогам закону оскаржувані судові рішення не відповідають.

Суд вказав, що позивачка не надала належні та допустимі докази того, що з травня 2013 (дата відкриття спадщини) по липень 2017 року (дата звернення) їй не було відомо про смерть батька, а також те, що її проживання за межами України у вказаний період було пов'язано з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для неї на вчинення дій з прийняття спадщини у встановлений законом строк. Як наслідок, позивачка не виконала свій процесуальний обов'язок із доведення тих обставин, на які посилалася як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно з правовим висновком, викладеним у постанові Верховного Суду України у справі № 6-1215цс16 від 14 вересня 2016 року, додатковий строк для прийняття спадку не передбачено, якщо у спадкоємця не було перешкод для подання заяви, але він не прийняв спадщину через відсутність інформації про смерть спадкодавця. Раніше таку позицію Верховний Суд України висловлював і у 2015 році.

Оскільки судами першої та апеляційної інстанцій допущено неправильне застосування норм матеріального права і порушено норми процесуального права, то вони підлягають скасуванню на підставі вимог статті 412 ЦПК України. Верховний Суд прийняв нове рішення про відмову в позові позивачці у зв'язку з недоведеністю позовних вимог.

Постанову у справі № 592/9058/17-ц було винесено 6 червня 2018 року.

Яким чином спадкоємець може подовжити строк для прийняття спадщини, читайте у виданні ЮРИСТ&ЗАКОН, перейшовши за посиланням.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, створеній для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини