Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сім'я померлого після звільнення військовослужбовця має право на грошову допомогу

8 серпня 2018, 13:21
1175
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду зобов'язав військкомат і Міноборони вирішити питання виплати одноразової грошової допомоги членам сім'ї військовослужбовця, померлого внаслідок хвороби.

Сім'ї відмовилися виплатити грощі, посилаючись на те, що така допомога призначається членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, а не осіб, звільнених з військової служби.

ВС розтлумачив, що згідно з Законом "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей" допомога виплачується не лише у разі загибелі (смерті) військовослужбовця при виконанні обов'язків військової служби або в період її проходження, але і у разі смерті, що настала внаслідок захворювання, пов'язаного із службою незалежно від часу звільнення.

Визначальним є той факт, що військовослужбовець під час або у зв'язку з виконанням ним обов'язків військової служби захворів, внаслідок чого помер. Допомога у такому разі призначається незалежно від того, чи була особа військовослужбовцем на час смерті. Наявність статусу військовослужбовця на момент смерті має значення тільки у разі загибелі (смерті) військовослужбовця при виконанні обов'язків військової служби або в період проходження.

ВС зазначив, що норми статті 16 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей" у зв'язку із складністю їх конструкції допускають неоднозначне трактування, внаслідок чого і виник спір. Але на думку суду інше тлумачення вказаної норми, не відображало б мети законодавця при ухваленні цього закону.

З повним текстом постанови у справі № 761/18099/15-а можна ознайомитися в системі Verdictum.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини