Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

3 серпня 2018, 16:53
362
0
Автор:
Реклама

1. Виробники органічної продукції працюватимуть за євростандартами

Регламентовано вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, а також установлено основні принципи сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями (органічного рослинництва, тваринництва, вирощування грибів, аквакультури, виробництва кормів, харчових продуктів, морських водоростей). Відповідний Закон № 2496-VІІІ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» вводиться в дію з серпня 2019 року. До цього часу повинні запрацювати реєстри операторів, органів сертифікації, органічного насіння і садивного матеріалу. Виробники органічної продукції проходитимуть сертифікацію (з обов'язковим щорічним виїзним інспектуванням). Сертифікат видається на 15 місяців. Органічна продукція маркуватиметься державним логотипом із зазначенням держави походження, написом «organic» і реєстраційним кодом органу сертифікації. Реклама будь-якого неорганічного продукту як органічного вважається недобросовісною, а реалізація органічної продукції дозволяється лише за наявності відповідного сертифіката.

2. Змінюються правила проведення фітосанітарної експертизи

Через три з половиною роки зміняться правила проведення фітосанітарної експертизи. Зміни передбачено Законом № 2501-VІІІ щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур, який вводиться в дію 2 лютого 2019 року (за винятком кількох положень, що вводяться в дію 2 лютого 2022 року). Згідно з майбутньою редакцією Закону «Про карантин рослин» фітосанітарну експертизу (аналіз) зможуть проводити державні фітосанітарні інспектори або фахівці приватної фітосанітарної лабораторії за вибором власника вантажу або уповноваженої ним особи. Законом уводяться нові терміни у сфері карантину рослин. Також впроваджується Реєстр уповноважених фітосанітарних лабораторій. До Реєстру внесуть назву та адресу фітосанітарної лабораторії із зазначенням строку дії її атестата про акредитацію, а також номер і дату видачі висновку фітосанітарної експертизи (аналізу). Відомості Реєстру будуть відкритими і загальнодоступними. Законом також визначається строк дії на території України фітосанітарного сертифіката (14 днів). Порядок ведення реєстру виданих фітосанітарних сертифікатів визначить Кабмін. За неналежне дотримання законодавства про карантин рослин з лютого 2022 року вводиться адмінштраф від 100 до 200 НМДГ (від 1700 до 3400 грн).

3. Фармкомпаніям буде простіше продавати препарати крові за кордон

З 1 серпня спеціальний дозвіл на реалізацію за межами України компонентів донорської крові та препаратів, виготовлених із донорської крові та її компонентів, надається безстроково. Раніше такі спецдозволи треба було отримувати щорічно. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 26 липня 2018 року № 594. Інформація про надані спеціальні дозволи розміщується на офіційному сайті МОЗ.

4. Невиконані фінустановами постанови про штрафи вноситимуть до реєстру

У разі невиконання суб'єктом первинного фінмоніторингу (банки, страховики, брокери, кредитні спілки, ломбарди тощо) постанови про застосування штрафу за невиконання базового Закону у встановлений строк вона вноситься Держфінмоніторингом до Єдиного держреєстру виконавчих документів і не пізніше наступного дня пред'являється до органів ДВС для примусового виконання. Відповідні зміни передбачено наказом Держфінмоніторингу від 25 червня 2018 року № 585, який набирає чинності через 30 днів з дня опублікування ДСА повідомлення про початок функціонування Єдиного держреєстру виконавчих документів. Зараз у разі невиконання суб'єктом первинного фінмоніторингу постанови про застосування штрафу у встановлений строк Держфінмоніторинг передає її до органів ДВС для примусового виконання.

5. Грошові зобов'язання та конвертовані облігації можна переводити в акції

З 4 серпня запроваджується можливість переведення грошових зобов'язань в акції товариства шляхом розміщення акцій додаткової емісії існуючої номінальної вартості заздалегідь визначеному колу осіб (крім банків) і конвертації конвертованих облігацій в акції товариства шляхом розміщення акцій додаткової емісії існуючої номінальної вартості серед власників конвертованих облігацій (крім банків). Таку можливість передбачив Порядок збільшення (зменшення) статутного капіталу акціонерного товариства, затверджений рішенням НКЦПФР від 12 червня 2018 року № 385. Цей Порядок поширюється на АТ (крім ІСІ), що здійснюють збільшення або зменшення статутного капіталу, і не поширюється на випадки зміни розміру статутного капіталу АТ під час приєднання або виділу. Розмір статутного капіталу після його збільшення (зменшення) повинен складати 1250 мінімальних заробітних плат, виходячи з розміру МЗП на момент створення (реєстрації) АТ, на дату реєстрації змін до статуту товариства. Також окремим розділом визначено особливості збільшення або зменшення статутного капіталу окремих категорій АТ.

6. НБУ та ДФС отримають доступ до банківської таємниці під час валютного нагляду

Банки надаватимуть інформацію, що містить банківську таємницю, при здійсненні заходів валютного нагляду, а також у разі впровадження НБУ заходів захисту відповідно до Закону про валюту і валютні операції. Відповідні зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці внесено постановою НБУ від 20 липня 2018 року № 82, яка набере чинності 7 лютого 2019 року. Таку інформацію зможуть отримувати органи валютного нагляду (НБУ та ДФС), а також агенти валютного нагляду. Органи й агенти валютного нагляду зобов'язані запобігати розголошенню комерційної таємниці й іншої інформації, доступ до якої згідно із законодавством України є обмеженим і яка стала їм відома при здійсненні своїх повноважень.

7. Нацбанк переглянув розміри коригуючих коефіцієнтів для застави та змінив методику розрахунку UIIR

Коригуючі коефіцієнти для іноземної валюти та депозитних сертифікатів НБУ залишені без змін - 95 % і 100 % відповідно. Також затверджено розмір граничного рівня зменшення обсягу заставлених активів (майна) для: стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи на рівні 5 %, а для операцій за договорами про зберігання запасів готівки - 0 %. Відповідний наказ НБУ від 26 липня 2018 року № 674-но набув чинності 27 липня. Також змінилася методика розрахунку Українського індексу міжбанківських ставок (UIIR). З 1 серпня розрахунок індексу UIIR здійснюється щодня на підставі інформації про угоди, укладені банками на міжбанківському кредитному ринку, яку НБУ отримує через канали обміну інформації від торгово-інформаційних систем. Раніше для розрахунку UIIR використовувалися дані із систем КредІнфо і ВалКлі. Відповідні зміни передбачено рішенням НБУ від 19 липня 2018 року № 466-рш.

8. Держоблігації включили до переліку високоліквідних активів

Нацбанк змінив розрахунок нормативу миттєвої ліквідності і включив необтяжені облігації внутрішньої державної позики з кінцевим строком погашення до шести місяців до переліку високоліквідних активів, які враховуються при розрахунку нормативу миттєвої ліквідності (Н4). Відповідає постанова НБУ від 31 липня 2018 № 87 набрала чинності 2 серпня. Регулятор зауважив, що включення такого інструменту до переліку високоліквідних активів відповідає положенням документів європейського законодавства та рекомендацій Базельського комітету з визначення коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR).

9. Керівникам підприємств не потрібно проходити навчання з пожежної безпеки на територіальних курсах

Працівники під час прийняття на роботу і за місцем роботи мають щорічно проходити інструктаж з питань цивільного захисту, пожежної безпеки і дій у надзвичайних ситуаціях, а керівникам підприємств більше не потрібно проходити навчання з пожежної безпеки саме на територіальних курсах і в навчально-методичних центрах цивільного захисту та безпеки життєдіяльності або на інших підприємствах, що мають затверджені програми навчання з питань пожежної безпеки. Відповідні зміни до Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях внесено постановою Кабміну від 26 липня 2018 року № 592 і діють з 31 липня. Програми проведення інструктажів (вступний, первинний, повторний, позаплановий і цільовий), програми навчання посадових осіб і програми спеціального навчання (пожежно-технічний мінімум) затверджуються керівниками підприємств, установ та організацій. Порядок затвердження таких програм, організації та контролю їх виконання визначається МВС.

10. Грошові перекази українців можуть узяти на контроль

Мінфін запропонував увести ідентифікацію клієнта та встановлювати мету проведення фінансової операції здійснення переказів (у тому числі міжнародних), без відкриття рахунка на суму, що дорівнює або перевищує 30 тис. грн, у тому числі в іноземній валюті, банківських металах та інших активах. Грошові перекази на суму, що дорівнює або перевищує 30 тис. грн, мають супроводжуватися повною інформацією про платника та одержувача (включаючи місце проживання, серію і номер паспорта, ідентифікаційний код). Перекази на суму менше 30 тис. грн повинні супроводжуватися мінімальною інформацією про ініціатора й одержувача переказу (П. І. Б. або найменування юрособи, номер рахунка або унікальний обліковий номер фінансової операції, який дозволяє її відстежити). Суб'єктам первинного фінмоніторингу буде заборонено здійснювати переказ за відсутності такої інформації. Також передбачається підвищення порогу операцій, які підпадають під фінмоніторинг, із 150 тис. грн до 300 тис. грн і розширення переліку суб'єктів первинного фінмоніторингу (перелік доповнять бухгалтери і податкові консультанти). Крім того, планується підняти штрафи за порушення законодавства щодо запобігання та протидії відмиванню доходів. Так, зараз за таке порушення передбачено штраф від 100 до 200 НМДГ, а пропонується - від 300 до 2 тис. НМДГ. За неподання в передбачений строк інформації про кінцевого бенефіціарного власника або про його відсутність пропонується встановити штраф від 3 до 5 тис. мінімумів (сьогодні вдесятеро менше). Відповідний проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» оприлюднено 25 липня на сайті Мінфіну для громадського обговорення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини