Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нове містобудівне законодавство 2018 року

3 серпня 2018, 13:46
217
0
Автор:
Реклама

Розмови про містобудівне регулювання зазвичай видаються досить відстороненими від насущних потреб так званої звичайної людини. Тільки не цього разу. Нововведення 2018 року стосуються проблем паркування, прибудинкової території, спортивних майданчиків, шкіл, дитсадків, екології й безпеки тощо. Нижче розглянемо лише ті зміни, що вже прийняті, тобто ті, які невдовзі можуть в буквальному сенсі змінити ваше життя.

Новим ДБН бути

Починаючи з 01 вересня 2018 р. діятимуть:

- ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», який заміняє аж 6 різних нормативно-правових актів;

- ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти»;

- ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів».

Затверджені ДБН містять багато новел. Так, ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» встановлює обмеження щодо щільності забудови мікрорайонів, максимальну поверховість житлової забудови залежно від чисельності населення та вводить низку «кольорових» понять:

- «блакитні лінії» - обмеження висотності забудови;

- «зелені лінії» - обмеження забудови для збереження зелених територій;

- «жовті лінії» - обмеження забудови щодо безпеки евакуації.

Починаючи з вересня територія житлової забудови повинна мати дитячі й пішохідні доріжки, спортивні майданчики та зелені насадження. Майданчики для відпочинку відтепер потрібно буде будувати удвічі більшими, а розміри спортивних площ мають збільшитися аж у 10 разів! Також передбачено можливість розміщення вбудованих дитсадків.

ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів» встановлює обмеження щодо паркування на тротуарах і дорогах, норми щодо безпечного облаштування доріг («острівці безпеки», захисні огородження на зупинках громадського транспорту та ін.). Крім того, заборонено проектувати паркомісця на тротуарах і дорогах, а також розміщувати паркінги на території житлових комплексів. Як альтернатива - створення підземних або критих наземних паркомісць на відстані 300 - 500 метрів від житлових комплексів.

ДБН щодо шкільних будівель збільшать площу класу на одного учня. До того ж передбачають обов'язкове влаштування інклюзивного простору й запровадження енергоефективних заходів тощо.

Повний текст матеріала читайте у виданні ЮРИСТ&ЗАКОН. Про нюанси погодження обгрунтованих відхилень від будівельних норм та про випадки, коли можливо отримати земельну ділянку державної чи комунальної власності для містобудівних потреб, навіть за відсутності плану зонування або детального плану територій читайте перейшовши за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся вільним тестом та оцінить увесь масштаб та переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини