Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пошуком осіб, зниклих безвісти у збройному конфлікті, займеться спеціальна комісія

2 серпня 2018, 09:09
263
0
Автор:
Реклама

Сьогодні, 2 серпня, набрав чинності Закон «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» від 12 липня 2018 року № 2505-VIII, який було опубліковано в газеті «Голос України» № 140-141 учора. Закон визначає правовий статус осіб, зниклих безвісти, і забезпечує правове регулювання відносин, пов'язаних із встановленням та обліком, розшуком і соціальним захистом таких осіб та їхніх родичів.

Закон поширюється на суспільні правовідносини, пов'язані з набуттям правового статусу осіб, зниклих безвісти в умовах збройного конфлікту, у зв'язку з воєнними діями, заворушеннями всередині держави, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, іншими подіями, що можуть спричинити масову загибель людей, а також осіб, зниклих безвісти за будь-яких інших обставин.

Документом уводиться в законодавство поняття «особа, зникла безвісти» у контексті міжнародного гуманітарного права.

Особа набуває статусу зниклої безвісти з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи безвісти та її розшук або за рішенням суду. Заяву може подати родич такої особи, представник військового формування, орган державної влади, орган місцевого самоврядування, об'єднання громадян або будь-яка інша особа, якій стало відомо про зникнення.


Також Закон закріплює право людей знати про долю своїх зниклих родичів, визначає процедуру розшуку осіб, зниклих безвісти. З метою розшуку осіб, зниклих безвісти у зв'язку зі збройним конфліктом, буде створено Комісію з питань осіб, зниклих безвісти, - орган, що відповідає за з'ясування долі та місцезнаходження таких осіб.


Комісія є держателем Єдиного реєстру даних про осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. До Реєстру планується внести інформацію, необхідну для розшуку таких осіб, яка збиратиметься з метою встановлення їх місцезнаходження та ідентифікації невпізнаних останків. До складу Комісії увійдуть представники центральних органів виконавчої влади, Нацполіції, Генпрокуратури, СБУ, Омбудсмена, Міноборони, Комітету ВР з питань захисту прав людини, міжнародного Комітету Червоного Хреста, національних і міжнародних розшукових організацій.

Комісія співпрацюватиме з усіма органами державної влади, міжнародними і громадськими організаціями, що займаються питаннями осіб, зниклих безвісти.

Крім того, КК доповнено статтею 146-1 «Насильницьке зникнення», згідно з якою арешт, затримання, викрадення або позбавлення волі людини у будь-якій іншій формі, вчинене представником держави, у тому числі іноземно, з подальшою відмовою визнати факт такого арешту, затримання, викрадення або позбавлення волі людини у будь-якій іншій формі або приховуванням даних про долю такої людини або місце перебування - караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини