Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фітосанітарну експертизу для експорту зможуть проводити приватні лабораторії

1 серпня 2018, 13:00
858
0
Автор:
Реклама

Через 3 з половиною роки зміняться правила проведення фітосанітарної експертизи. Згідно з майбутньою редакцією Закону "Про карантин рослин" фітосанітарну експертизу (аналіз) зможуть проводити державні фітосанітарні інспектори або фахівці приватної фітосанітарної лабораторії за вибором власника вантажу або уповноваженої ним особи. Проведення експертизи приватною лабораторією здійснюється для цілей експорту.

Фітосанітарна експертиза включає: проведення аналізу фітосанітарного стану з метою виявлення шкідливих організмів; визначення видів шкідливих організмів, їх станів, стадії розвитку і кількості; формування зразка-документу.

Зміни передбачені Законом 2501-VІІІ щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур, який опублікований в "Голосі України" сьогодні, а вводиться в дію 2 лютого 2019 року (за винятком декількох положень, що вводяться в дію 2 лютого 2022 року).

Законом вводяться нові терміни у сфері карантину рослин ("арбітражний зразок", "виїмка", "візуальна перевірка", "партія", "зразок-документ", "лабораторія", "фітосанітарна експертиза (аналізи) " і тому подібне).

Також запускається Реєстр уповноважених фітосанітарних лабораторій. У Реєстр внесуть назву і адресу фітосанітарної лабораторії з зазначенням терміну дії її атестата про акредитацію, а також номер і дату видачі укладення фітосанітарної експертизи (аналізу). Відомості Реєстру будуть відкритими і загальнодоступними.

Уповноваженою може бути тільки акредитована лабораторія, яка не порушувала впродовж останніх шести місяців вимог нормативно-правових актів і стандартів ISO/IEC 17025, ДСТУ ISO 17025 або інших стандартів, якими їх замінили, на відповідність яким вона акредитована.

Фітосанітарну експертизу зможуть здійснювати лабораторії будь-якої форми власності.

Законом також визначається термін дії на території України фітосанітарного сертифікату (14 днів). Порядок ведення реєстру виданих фітосанітарних сертифікатів визначить Кабмін.

Законом вводиться адміністративна відповідальність посадовців фітосанітарних лабораторій за неналежне дотримання законодавства про карантин рослин при проведенні експертизи. За повторне порушення в цій сфері, внаслідок чого від країни-імпортера отримано дві і більше нотифікації про невідповідність фітосанітарним заходам відповідно до Міжнародного стандарту фітосанітарних заходів № 13, посадовцям загрожує штраф від 100 до 200 НМДГ(від 1700 до 3400 грн.). Зазначимо, що ця норма буде введена в дію в лютому 2022 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини