Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держава перестане допомагати переселенцеві, якщо він не працевлаштувався за 4 місяці

17 липня 2018, 14:02
1762
2
Автор:
Реклама

Кабмін продовжує роботу над спрощенням процедур отримання допомоги внутрішніми переселенцями. Цього разу зміни торкнулися покриття витрат на їх проживання (у тому числі на оплату ж/к послуг).

Зокрема, 11 липня 2018 року постановою № 548 Уряд уніс низку важливих змін до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Зокрема, грошову допомогу почнуть виплачувати на дітей, які народилися у внутрішніх переселенців після початку проведення АТО або тимчасової окупації.

Окремо обумовлено, що за рішенням комісій з питань призначення (відновлення) соціальних виплат таким категоріям громадян грошова допомога може надаватися внутрішнім переміщеним особам з інвалідністю, їх дітям, дітям з інвалідністю та людям, що доглядають за ними. Йдеться про громадян, переміщених з населених пунктів Донецької та Луганської областей, на території яких держоргани здійснюють свої повноваження в повному обсязі, і не мають можливості повернутися до попереднього місця проживання.

Підвищується розмір грошової допомоги до 1000 грн студентам денної форми навчання внз та учням закладів профтехосвіти, які досягли 18 років (до закінчення навчання, але не довше досягнення ними 23 років).

Переселенці повинні подати заяву на призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк з дати його початку або не раніше ніж за 15 днів до закінчення поточного півріччя.

Неповнолітні діти-переселенці, які отримали паспорт громадянина України, зможуть самостійно звертатися за призначенням грошової допомоги.

Крім того, для виплати грошової допомоги на малолітніх дітей, які переміщуються без супроводу батьків або осіб, які їх замінюють, відкривається поточний рахунок на ім'я такої дитини. До уповноваженого банку додатково подаються документи, що посвідчують особу заявника та підтверджують родинні стосунки між дитиною і останнім, або документ, що підтверджує повноваження представника служби у справах дітей.

У заяві на отримання грошової допомоги зазначаються дані про всіх членів сім'ї, які претендують на отримання такої допомоги:

- П. І. Б., число, місяць, рік народження; паспортні дані; для іноземців - документ, що посвідчує особу та підтверджує її статус;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків;

- інформація про зареєстроване та фактичне місце проживання; наявність у будь-кого із членів сім'ї житла не на тимчасово окупованих територіях і територіях на лінії зіткнення; наявність у будь-кого із членів сім'ї на депозиті коштів у розмірі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого на працездатних осіб; наявність житла, яке зруйноване або стало непридатним для проживання внаслідок АТО; місце роботи працездатних осіб та час, з якого вони там працюють; наявність у будь-кого з членів сім'ї інвалідності із зазначенням її групи.

До заяви додається низка документів, які підтверджують той чи інший факт.

Банк не пізніше ніж через три робочих дні з дати відкриття рахунка надсилає заяву з документами, що додаються, відповідному уповноваженому органу із супровідним листом, в якому зазначаються реквізити поточного рахунка. У разі якщо з уповноваженого банку надійшла заява про призначення грошової допомоги, до якої не додано всіх необхідних документів, уповноважений орган надсилає уповноваженому представникові сім'ї повідомлення про документи, яких бракує.

Грошова допомога не призначається на члена сім'ї:

- який перебуває на повному державному утриманні в будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальному будинку-інтернаті системи соціального захисту населення;

- який перебуває на повному державному утриманні в школі-інтернаті, закладі спеціалізованої освіти військового (військово-спортивного) профілю;

- який відбуває покарання в місцях позбавлення волі.

У разі звільнення та відсутності роботи у працездатного члена сім'ї грошова допомога на нього через два місяці з дня, що настає за днем звільнення, зменшується на 50 %, а через чотири місяці з дня, що настає за днем звільнення, - припиняється.

Згідно зі змінами виплата грошової допомоги припиняється з наступного місяця у разі:

- надання інформації державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім'ї протягом чотирьох місяців не працевлаштувалися за допомогою державної служби зайнятості або перебувають у трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України, в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, і населених пунктах, які розташовані на лінії зіткнення, але фактично не працюють;

- смерті внутрішнього переселенця.

Постанова набирає чинності з дня її опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини