Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено порядок утворення АТ в процесі приватизації держпідприємств

17 липня 2018, 10:00
734
0
Автор:
Реклама

Визначено процедуру утворення акціонерних товариств та перетворення державних підприємств в акціонерні товариства в процесі приватизації.

Відповідний Порядок затверджено постановою Кабміну від 11 липня 2018 роки № 552.

Відповідно до положень Порядку рішення про перетворення державних підприємств в акціонерні товариства у процесі приватизації приймають державні органи приватизації за поданням уповноважених органів управління.

Держпідприємства, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави перетворюватимуть за погодженням з Кабміном

У разі утворення АТ і перетворення держпідприємств в акціонерні товариства можуть випускатися тільки прості іменні акції.

Перетворення держпідприємств в акціонерні товариства передбачає наступні етапи:

- прийняття держорганом приватизації рішення про перетворення і створення комісії;

- проведення оцінки цілісного майнового комплексу підприємства;

- підготовку комісією з перетворення акту оцінки майна, акту передачі майна в статутний капітал акціонерного товариства;

- затвердження державним органом приватизації акту оцінки майна;

- прийняття держорганом приватизації рішень про затвердження статуту акціонерного товариства, акту передачі майна в статутний капітал акціонерного товариства і про емісію акцій;

- державна реєстрація припинення підприємства і державна реєстрація створеного акціонерного товариства;

- реєстрація випуску акцій;

- затвердження плану розміщення акцій.

Організацію перетворення держпідприємства здійснює комісія, до складу якої включаються не менше двох представників держоргану приватизації, один представник суб'єкта управління об'єктом державної власності і керівник держпідприємства. У разі перетворення стратегічного держпідприємства, до складу комісії включається один представник Мінекономрозвитку, а у разі, коли державне підприємство займає монопольне (домінуюче) положення на ринку товару - один представник Антимонопольного комітету.

Комісія також може залучати до своєї роботи експертів, аудиторів, консультантів і інших фахівців з правом дорадчого голосу.

Відомості про акціонерне товариство вносяться до Єдиного реєстру об'єктів державної власності. АТ з моменту держреєстрації стає правонаступником майна, прав і обов'язків.

До скликання загальних зборів акціонерів державний орган приватизації покладає виконання обов'язків голови виконавчого органу акціонерного товариства на керівника підприємства.

Реєстрація випуску акцій акціонерного товариства здійснюється в порядку, певному НКЦПФР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини