Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк стурбований рівнем шахрайства під час використання платіжних карток

6 липня 2018, 15:34
203
0
Автор:
Реклама

На сьогодні безготівкові розрахунки стають усе більш популярними, а їх обсяги та кількість постійно зростають. Як наслідок, спостерігається високий рівень випадків шахрайських операцій з використанням платіжних карток. Більшої актуальності набувають питання протидії злочинним діям, пов'язаним з використанням таких технологій.

У зв'язку з цим Нацбанк підготував Рекомендації з питань упередження шахрайства з платіжними картками і листом від 4 липня 2018 року № 57-0009/36366 надіслав банкам України.

Передусім, для запобігання злочинам з платіжними картками банкам необхідно скеровувати зусилля на максимальне інформування клієнтів - держателів таких карток. Особлива увага акцентується на неповідомленні третім особам власних персональних даних і реквізитів платіжних карток (номер картки, ПІН-код, CVV2, термін дії, код (пароль), який надходить на телефон для підтвердження переказу/платежу), а також інших персональних даних.

Підкреслюється необхідність держателям дотримуватися правил безпеки, установлених банком-емітентом, оновлювати антивірусне програмне забезпечення на персональному комп'ютері, постійно контролювати рух коштів на рахунку, своєчасно інформувати банк про втрату картки або несанкціоноване списання за рахунком.

Беручи до уваги розвиток електронної комерції, клієнтам банків доцільно зберігати свій номер «фінансового телефону», який може бути використаний шахраями для крадіжки коштів, а у разі втрати - негайно блокувати через заявку операторові мобільного зв'язку.

Підрозділам банків, які відповідають за банківську та інформбезпеку, слід моніторити операцію з використанням електронних платіжних засобів (їх реквізитів) у режимі 24/7.

Банкам наказано у внутрішньобанківських правилах і договорі з клієнтом враховувати можливість урегулювання нестандартних ситуацій під час здійснення операцій з платіжними картками.

Також Нацбанк розробив Рекомендації з питань безпеки використання систем дистанційного банківського обслуговування та Рекомендації з питань фінмоніторингу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини