Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

6 липня 2018, 14:39
261
0
Автор:
Реклама

1. Через сім місяців запроваджується новий режим валютного регулювання

7 липня набирає чинності Закон «Про валюту і валютні операції». Документ вводиться в дію через сім місяців з дня набрання чинності. Законом урегульовано основні правила здійснення валютного регулювання та валютного нагляду. Документ установлює: новий режим валютного регулювання за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом»; категоріально-термінологічний апарат валютного регулювання; загальний режим проведення валютних операцій на території України; деталі здійснення валютних операцій тощо. Також урегульовано права й обов'язки резидентів і нерезидентів у сфері проведення валютних операцій, у тому числі обов'язок надавати органам і агентам валютного нагляду документи та інформацію. Крім того, Нацбанк збереже мінімально необхідні повноваження у цій сфері, що перешкоджатимуть раптовому відпливу короткострокового капіталу.

2. Прийнято Закон про відновлення кредитування

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування» (законопроект № 6027-д). Передбачено, що банки отримають доступ до Державного реєстру актів цивільного стану (за наявності письмової згоди фізичної особи). Крім того, банки зможуть перевірити в реєстрі надану потенційними позичальниками-фізособами інформацію, що впливає на їх здатність виконати зобов'язання. Зміни стосуються і іпотечних відносин. Для фіз- та юросіб встановлено, що після завершення позасудового врегулювання будь-які наступні вимоги іпотекодержателя з виконання боржником основного зобов'язання недійсні, якщо інше не визначено договорами іпотеки, надання кредиту або про задоволення вимог іпотекодержателя. Законом встановлено, що порука припиняється повним виконанням основного зобов'язання або якщо кредитор протягом строку загальної позовної давності не пред'явить позову до поручителя. Зменшено строки пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців (з одного року до шести місяців). Також передбачено можливість застосування банками договорів у вигляді електронних документів. Крім того, згідно із Законом держреєстратор зобов'язаний буде зареєструвати право власності на нерухоме майно за іпотекодержателем - фінансовою установою, незважаючи на вже зареєстровані обтяження. Таку реєстрацію передбачено в разі звернення стягнення на предмет іпотеки, передачі його в управління, позасудового врегулювання. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і вводиться в дію через три місяці.

3. Митні процедури спростили за рахунок введення «єдиного вікна»

Народні депутати підтримали скорочення тимчасових витрат бізнесу на оформлення товарів за рахунок одноразового подання підприємством уніфікованого набору відомостей через «єдине вікно» на митниці. Відповідний Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України» (проект № 7010) прийнято 5 липня. Документом вносяться зміни до Митного кодексу щодо визначення терміна «механізм «єдиного вікна» та врегулювання порядку його реалізації. Зокрема, для взаємодії між декларантами та митними органами пропонується використовувати єдиний державний інформаційний веб-портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі». Також усуваються необґрунтовані перешкоди для експорту українських товарів і скорочується кількість контролюючих органів на кордоні. На посадових осіб митниць покладаються обов'язки з перевірки дозвільних документів, які на сьогодні перевіряються посадовими особами Держекоінспекції. Також на посадових осіб Держприкордонслужби покладаються обов'язки з перевірки рівня радіоактивного забруднення транспортних засобів і вантажів.

4. Заборонено розміщення реклами на електроопорах і стовпах

Рада заборонила розміщення реклами на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення. Відповідний Закон «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності» (проект № 3454) прийнято 3 липня. Зміни мають сприяти збереженню автентичності та просторової композиції об'єктів культурної спадщини та архітектурних ансамблів. Крім того, відсутність реклами на стовпах має поліпшити ситуацію у сфері безпеки дорожнього руху.

5. Запроваджується кримінальна відповідальність за контрабанду лісу

Вводиться обмеження внутрішнього споживання лісоматеріалів необроблених до 25 млн кубічних метрів на рік, а також посилюється відповідальність за незаконне вирубування лісу і подальший його експорт поза митним контролем (контрабанда). Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» (проект № 5495) прийнято 3 липня 2018 року. Законом, зокрема, збільшено у кілька разів адмінштрафи за незаконне вирубування, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка. Також встановлено кримінальну відповідальність за переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів чи пиломатеріалів цінних і рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів необроблених у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. За ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або посадовою особою, або у великому розмірі, - позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років і з конфіскацією майна. А за ті самі дії, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, - від 10 до 12 років.

6. Почали застосовуватися нові акцизні марки для деяких тютюнових виробів

З 1 липня застосовуються зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва (крім сигарет з фільтром і без фільтра, цигарок), затверджені постановою Кабміну від 4 квітня 2018 року № 257 «Деякі питання маркування тютюнових виробів». Установлено, що марка для тютюнових виробів виконується: для виробів вітчизняного виробництва з фільтром і без фільтра (сигарети, цигарки) в зеленій кольоровій гамі, для інших тютюнових виробів вітчизняного виробництва в помаранчевій кольоровій гамі; для виробів імпортного виробництва з фільтром і без фільтра (сигарети, цигарки) - у синій, для інших тютюнових виробів імпортного виробництва - у бордовій колірній гаммі.
Раніше були марки в зеленій кольоровій гамі для вітчизняних тютюнових виробів і в синій кольоровій гамі - для імпортних.

7. Заборонено ввозити шифер з Росії

З 3 липня діє заборона на ввезення на територію України листів азбестоцементних гофрованих (шиферу) походженням з Російської Федерації. В Уряді зазначають, що вказаний захід призведе до поліпшення господарського становища українських виробників, збереження робочих місць, зменшення соціальної напруги в регіонах, збільшення надходжень до бюджету від оподаткування обсягів власного виробництва. Заборону встановлено постановою Кабміну № 490.

8. ОСББ можуть оплатити електроенергію за диференційованими тарифами

Споживачі (крім населення) електричної енергії, яка витрачається у багатоквартирних будинках і гуртожитках на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів і замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків, можуть розраховуватися за спожиту електроенергію за тарифами, диференційованими за періодами часу. Для цього необхідно забезпечити окремий облік споживання електроенергії за періодами часу. Відповідні зміни передбачено постановою НКРЕКП від 22 березня 2018 року № 347. Ставка тарифу для кожного періоду часу визначається шляхом множення відповідного тарифу для споживачів на тарифний коефіцієнт. Крім того, визначено механізм перерахування внесків щодо встановлення вузлів комерційного обліку операторові зовнішніх інженерних мереж. Внески, сплачені споживачами комунальних послуг і власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та гарячого водопостачання, перераховує виконавець комунальної послуги, який не є оператором відповідних зовнішніх інженерних мереж. Відповідний порядок затверджено постановою Кабміну від 13 червня 2018 року № 477. Внески перераховуються виключно за договором, який оформляється відповідно до Примірного договору.

9. Затверджено стандарти якості надання послуг електропостачання

Визначено перелік загальних і гарантованих стандартів якості електропостачання. Також передбачено надання електропостачальником або оператором системи розподілу (ОСР) компенсації за недотримання гарантованих стандартів споживачам або замовникам при приєднанні до електричних мереж. Відповідний механізм затверджено постановою НКРЕКП від 12 червня 2018 року № 375. Такі вимоги стосуються суб'єктів господарювання, які отримали ліцензію на здійснення постачання електричної енергії споживачеві або розподіл електричної енергії. До гарантованих стандартів якості надання послуг електропостачальника належать, зокрема: надання даних про споживання електричної енергії в строк 5 робочих днів з дня отримання запиту споживача; розгляд звернень/скарг/претензій споживачів до 30 днів з дня їх отримання (чи в строк 45 днів, якщо під час розгляду звернення необхідно здійснити технічну перевірку або провести експертизу засобу обліку); розгляд звернень споживачів з перевірки правильності рахунка на оплату в строк 5 робочих днів з дати отримання звернення. У разі недотримання таких стандартів передбачено виплату компенсації споживачам у затверджених розмірах (наприклад, у разі недотримання показників зміни напруги передбачено компенсацію у розмірі 25 % плати за надання послуг з розподілу). За погодженням із споживачем електропостачальник може здійснити компенсацію іншим способом, у тому числі шляхом прямого платежу.

10. Автовиробникам спростили умови роботи

Уряд оптимізує нормативно-правові умови роботи вітчизняних виробників легкових автомобілів у ситуації різкого скорочення попиту на їх продукцію. Відповідні зміни до Порядку визначення товарів, що ввозяться на митну територію України для використання у промисловому виробництві моторних транспортних засобів, затверджено постановою Кабміну від 16 травня № 483. Документ спрощує умови діяльності автомобільних підприємств і сприяє поліпшенню загальної ситуації в галузі. Зокрема, виробники ТЗ зможуть ввозити комплектуючі для виготовлення основної продукції без обмеження за кількістю та ступенем локалізації. Також скасовується норма зобов'язань із щорічного виробництва продукції та спрощуються процедури затвердження програм державними органами і державного контролю за виконанням таких програм.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини