Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівника не можна звільнити лише на основі рішення атестаційної комісії – ВС

27 червня 2018, 10:08
789
1
Автор:
Реклама

Недостатність кваліфікації працівника для його звільнення роботодавець повинен обґрунтувати на основі об'єктивних даних. Відповідні висновки атестаційної комісії підлягають оцінці у сукупності з іншими доказами по справі.

Відповідну постанову у справі № 297/3092/15-ц щодо про визнання незаконним і скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу Верховний Суд прийняв 30 травня 2018 року.

За обставинами справи бібліотекар оскаржила своє звільнення з підстав невідповідності займаній посаді. Роботодавець звільнив її на основі рішення атестаційної комісії, яке, на думку позивачки, є необґрунтованим і невмотивованим, оскільки в протоколі засідання комісії не зазначено причини її невідповідності займаній посаді.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову, вказавши, що звільнення на основі такого атестаційного листа є законним.

Апеляційний суд зайняв протилежну позицію. Він вказав, що підстави для звільнення позивача за п. 2 ст. 40 КЗпП у відповідача були відсутні, невідповідність займаній посаді у зв'язку з недостатньою кваліфікацією не доведено належними, достатніми та допустимими доказами, процедура звільнення, передбачена трудовим законодавством, не дотримана.

Роботодавець оскаржив рішення апеляційного суду в касації.

Колегія суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду ВС погодилась із аргументацією апеляційного суду. Верховний Суд дійшов до висновку, що суд може визнати правильним припинення трудового договору за п. 2 ст. 40 КЗпП в разі підтвердження на основі фактичних даних того, що внаслідок недостатньої кваліфікації працівник не може належно виконувати покладених на нього трудових обов'язків, і його неможливо перевести (за його згодою) на іншу роботу.

Також ВС вказав, що висновок про недостатність кваліфікації працівника повинен бути обґрунтований на основі об'єктивних даних, зокрема, документів, звітів, планів, доповідних, і не може ґрунтуватися лише на матеріалах атестаційної комісії й показаннях свідків.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини