Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банк не має права нараховувати пеню за кредитами мобілізованих до завершення особливого періоду

12 червня 2018, 16:00
1372
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 521/12726/16-ц (№ 61-16144св18) роз'яснив, що банки не мають права нараховувати штрафні санкції, пеню, а також відсотки за користування кредитом військовослужбовцям. Ця заборона діє впродовж особливого періоду, який почався 18 березня 2014 року і триває дотепер.

Постановою від 30 травня ВС скасував рішення нижчих судів про стягнення відсотків за кредитом, оскільки позичальник був мобілізований, а згідно зі статтею 14 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей" військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам і військовозобов'язаним - з моменту призову по мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов'язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками і фізичними особами, а також відсотки за користування кредитом не нараховуються.

В Україні особливий період почався 18 березня 2014 і триває дотепер (охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій).

Мобілізовані позичальники для звільнення від нарахування штрафів, пені і відсотків за користування кредитом повинні надати банку: довідка про призов військовозобов'язаного на військову службу, видана військовим комісаріатом або військовою частиною, а для резервістів - витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною.

Також була стягнута комісія за кредитом - при цьому суд не встановив, за які саме послуги відповідачеві вона була нарахована і не дослідив, чи передбачено нарахування такої комісії законом.

Крім того, суди, стягнувши заборгованість солідарно з боржника і поручителя, не врахували, що останній - юрособа - була припинена.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини