Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Знову ухвалений Закон про дипломатичну службу, але вже з пропозиціями Президента

7 червня 2018, 14:34
381
0
Автор:
Реклама

Народні депутати повторно розглянули законопроект № 7322 "Про дипломатичну службу", який був прийнятий як Закон 5 квітня.

Не дивлячись на те, що проект був поданий Президентом, він не підписав його, а повернув з двома пропозиціями. По-перше Президента не влаштовує, що Кабінет Міністрів уповноважений визначати статус, завдання і функції спеціальних місій. По-друге, Петро Порошенко вважає таким, що не відповідає Конституції, обов'язкове проведення консультацій у комітеті Верховної Ради України, до предмета відання якого віднесено питання дипломатичної служби, для внесення Міністром закордонних справ України подання Президентові України про призначення Надзвичайного і Повноважного Посла України, Надзвичайного і Повноважного Посла України з резиденцією в Києві, Постійного представника України при міжнародній організації, Представника України при міжнародній організації, Глави Місії України при міжнародній організації.

226 депутатів проголосувало за ухвалення закону з урахуванням пропозицій Президента.

Законом встановлені правові засади і порядок організації дипломатичної служби як складової державної служби, а також особливості її проходження і правового статусу посадовців дипломатичної служби.

Дипломатична служба визначається як державна служба особливого характеру, яка полягає в професійній діяльності посадовців дипломатичної служби, пов'язаної з реалізацією зовнішньої політики України, захистом національних інтересів держави у сфері міжнародних відносин, а також прав і інтересів українських громадян і юридичних осіб за кордоном.

Передбачено, зокрема, встановлення контрактної форми проходження дипломатичної служби, категоризацію дипломатичних посад з урахуванням стандартів держслужби і вирішення питань, пов'язаних з довгостроковим відрядженням цих працівників.

Також дано визначення ротації як планового заміщення посад в органах дипломатичної служби посадовцями цієї служби.

Крім того, врегульовані питання визначення специфіки оплати праці, соціального і медичного забезпечення працівників дипломатичної служби.

Нагадаємо, що Президент вніс законопроект до Парламенту 20 листопада 2017 року. Закон набуде чинності через 6 місяців з дня офіційного опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини