Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

Четверо народних депутатів на чолі з Оленою Бабак пропонують відстрочити на рік введення в дію Закону про ж/к послуги і на два роки - фінансову відповідальність суб'єктів господарювання за порушення термінів встановлення засобів обліку тепла і води.

Відповідні зміни передбачені законопроектом № 8424, який був зареєстрований у ВР 4 червня. Нагадаємо, необхідність відстрочення реформи ЖКГ обговорювалася у зв'язку з проблемами імплементації законів про ж/к послуги та про комерційний облік тепла і води.

Так, до 2 серпня 2018 року вузлами комерційного обліку теплоенергії мають бути оснащені всі будівлі. До цієї ж дати в нежитлових будівлях повинні поставити загальні лічильники води. Житлові будівлі мають бути обладнані загальнобудинковими лічильниками води до 2 серпня 2019 року. Для такого оснащення потрібно близько 4,6 млрд грн., але в місцевих бюджетах передбачено лише 8% від цієї суми. Передбачено, що за порушення термінів встановлення вузлів комерційного обліку на суб'єктів господарювання накладається штраф у розмірі 1% від суми платежів, нарахованих за останній місяць надання комунальної послуги споживачам, будівлі яких не обладнані вузлами обліку.

Тому депутати запропонували відстрочити до 1 серпня 2020 року норму щодо застосування фінансових санкцій до суб'єктів господарювання за порушення термінів встановлення лічильників.

В той же час необхідність відстрочення до 1 травня 2019 року введення в дію Закону про ж/к послуги в частині регулювання комунальних послуг депутати обгрунтовують відсутністю нормативно-правової бази щодо надання нової послуги управління багатоквартирним будинком і відсутністю у підприємств коштів на збут і перевірку будинкових приладів обліку доки співвласники не визначатися з формою договірних відносин.

Згідно з законопроектом вже укладені договори про надання комунальних послуг є чинними на визначених в них умовах, проте споживачі повинні укласти з виконавцями нові договори до 1 травня 2020 року.

Норми щодо послуги з управління багатоквартирним будинком вводяться в дію з 10 червня 2018 року, але вже укладені договори про надання послуг зутримання будинків і споруд та прибудинкових територій зберігають чинність на визначених в них умовах, поки не будуть укладені договори про надання нової послуги.

До затвердження Кабінетом Міністрів типового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком сторони можуть укласти договір за формою та на умовах, погоджених між управителем і співвласниками.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини