Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держслужбовців переведуть на україномовне програмне забезпечення

4 червня 2018, 13:00
466
2
Автор:
Реклама

Петро Порошенко назвав невідкладні заходи, направлені на зміцнення державного статусу української мови і сприяння створенню єдиного культурного простору України.

Так, Указом від 31 травня 2018 року № 156/2018 Кабміну доручено за 2 місяці розробити державну цільову програму на 2018 - 2028 роки з розвитку та функціонуванню української мови як державної в усіх сферах громадського життя, створенню єдиного культурного простору України і збереженню цілісності культури.

У програмі мають передбачити заходи, спрямовані на обов'язкове використання української мови посадовими і службовими особами органів державної влади і органів місцевого самоврядування при виконанні посадових обов'язків, недопущення її дискримінації.

Також заплановано:

- розвиток національної словникової бази у вільному доступі;

- поліпшення якості викладання української мови в учбових закладах, сприяння іноземцям у вивченні, розробка дистанційних і онлайн-курсів, введення сертифікаційного екзамену з української мови для охочих отримати громадянство;

- стимулювання дублювання українською мовою творів класики світового кінематографу;

- проведення конкурсів на створення інформаційної, у тому числі медійної, україномовної продукції для дітей;

- впровадження освітніх теле- і радіопрограм, відкритих електронних курсів з української історії та культури;

- підтримка українського книговидання, підвищення конкурентоспроможності українських книжок;

- залучення молоді до вивчення, навчання і спілкування українською мовою;

- забезпечення реалізації громадянами права на отримання інформації українською мовою, у тому числі через друковану пресу, рекламу, розширення україномовного інформаційного простору, в тому числі за кордоном;

- збереження культурної спадщини як основи національної культури і розширення доступу до неї громадян;

- розвиток комп'ютерного забезпечення українською мовою, зокрема відповідного програмного забезпечення органів державної влади і органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Для аналізу мовної ситуації в країні Кабмін впродовж місяця повинен створити експертну групу. За результатами аналізу критеріїв оцінки ефективності державної мовної політики і політики у сфері культури будуть створені механізми моніторингу мовно-культурної ситуації на постійній основі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини