Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують гуманізувати відповідальність за зберігання наркотиків

31 травня 2018, 11:00
189
2
Автор:
Реклама

Народні депутати А. Кожем'якин, O. Домбровський, В. Бухарєв запропонували скасувати діючу редакцію диспозиції частини першої статті 309 КК, а її зміст трансформувати у відповідну норму частини першої статті 44 КпАП (Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилка наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту у невеликих розмірах). Це обумовлено тим, що діюча редакція статті 44 КпАП і частина перша статті 309 КК за змістом практично співпадають і створюють умови для корупційних дій.

Відповідні зміни запропоновані законопроектом № 8378.

Тобто пропонується встановити кримінальну відповідальність за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення або пересилку наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту тільки у великих розмірах.

Аналогічні зміни запропоновані і щодо відповідальності за незаконне виробництво, виготовлення, придбання і зберігання прекурсорів.

Крім того, пропонується встановити адмінвідповідальність за порушення правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, якщо таке порушення створило небезпеку для здоров'я людей або виходу таких речовин з-під контролю. Для осіб, що вчинили таке правопорушення, передбачається штраф в розмірі від 50 до 70 НМДГ( від 850 до 1190 грн).

При цьому кримінальна відповідальність за порушення правил обігу наркотичних і психотропних речовин, яка передбачена ст. 320 КК, настане якщо такі порушення привели до їх нестачі у великих розмірах.

У пояснювальній записці зазначено, що метою законопроекту є приведення чинного законодавства до вимог Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, а також надання пріоритетності медико-профілактичним заходам наркополітики над репресивними і активізація боротьби правоохоронних органів з організованою наркозлочинністю.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини