Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата вирішила спір про нікчемність угод неплатоспроможного банку

29 травня 2018, 14:00
408
0
Автор:
Реклама

Велика Палата Верховного Суду розглянула справу № 910/12294/16 (провадження № 12-9зг18) за позовом фінансової компанії до банку про визнання недійсним одностороннього правочину банку, оформленого наказом уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів про визнання нікчемними договорів; визнання недійсним наказу в частині визнання нікчемними договорів;  визнання відсутнім права банку вчиняти дії щодо застосування наслідків недійсності договорів, які визнані нікчемними.

Рішення було винесено 11 квітня 2018 року. В ньому роз'яснено як застосовувати норми права щодо нікчемності угод неплатоспроможного банку і повноважень уповноваженого Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Велика Палата виклала наступні висновки про застосування норм права:

Відносини між сторонами господарських договорів, у яких однією зі сторін є банк, який виводиться з ринку і від імені якого діє уповноважена особа Фонду або Фонд, є приватноправовими. Відповідно, спори щодо нікчемності правочинів між суб'єктами господарювання є господарсько-правовими і мають розглядатися судами господарської юрисдикції. У цих правовідносинах Фонд або його уповноважена особа, діючи від імені Банку, не мають владних повноважень щодо іншої сторони цих правочинів. Оскільки уповноважена особа Фонду не виступає у цих правовідносинах як самостійний суб'єкт, а діє від імені Банку, саме Банк є належним відповідачем у справі.

За результатами перевірки, передбаченої статтею 38 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», виявляються правочини, які є нікчемними в силу приписів (на підставі) закону. Наказ (рішення або інший документ) про нікчемність правочинів є внутрішнім розпорядчим документом Банку як суб'єкта господарювання, виданим Фондом чи уповноваженою особою Фонду як керівником Банку в межах своїх повноважень. Такий наказ не є одностороннім правочином.

Накази (рішення) про нікчемність правочинів не можуть встановлювати обов'язки для третіх осіб, зокрема контрагентів Банку, тому сам факт видання наказу про нікчемність правочину не може вважатися порушенням прав іншої сторони правочину.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини