Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

25 травня 2018, 16:00
238
0
Автор:
Реклама

1. До нового санкційного списку потрапили компанії IТ-сектору

Оприлюднено списки фізичних і юридичних осіб, які містить рішення РНБО від 2 травня 2018 «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Більшість юросіб зі списку зареєстровано в РФ і АР Крим. Сюди потрапили як підприємства оборонпрому, так і фінансовий сектор і медіа. Крім того, в санкційному списку перебувають компанії з реєстрацією в Україні, для яких застосовують захід у вигляді заборони на здійснення державних закупівель товарів, послуг, робіт і використання державними органами, підприємствами, установами й організаціями України програмних продуктів, зокрема «Система управління підприємством Афіна», «Система управління підприємством jSolutions», «Система управління jПарус («джейПарус»)», «Комплексна система автоматизації управління підприємством Парус-Підприємство, версія 8», а також «Вебмані Європа Лтд» («WebMoney Europe Ltd»); «Вебмані.Ру»; "Вебмані.Юей» (представництво в Україні); «ВМ Трансфер ЛТД» (WM Transfer Ltd). Санкції вводять на три роки.

2. Суднобудівникам збільшили строк перероблення ввезених товарів

Установлено особливий строк (730 днів) безмитного ввезення імпортної продукції підприємствами суднобудівної промисловості для її перероблення на території України. Це дає змогу ввозити необхідні комплектуючі для будівництва, ремонту й модернізації суден. Відповідний Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо збереження та розвитку вітчизняної суднобудівної промисловості» набере чинності 26 травня. Очікується, що Закон сприятиме розвитку водного транспорту, суднобудівній і судноремонтній галузі шляхом збільшення її конкурентоспроможності на зовнішньому ринку, а також створить сприятливі умови для створення нових робочих місць у галузі внаслідок збільшення кількості замовлень на суднобудування та судноремонт.

3. Під час ввезення авто більше не треба показувати екологічний сертифікат

З 23 травня 2018 року під час пропуску на митну територію України транспортних засобів сертифікат підтвердження відповідності екологічним стандартам не будуть вимагати. Такий сертифікат необхідно буде надати під час митного оформлення для вільного обігу на внутрішній митниці. Відповідні зміни передбачено Законом від 27 лютого 2018 року № 2301-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів». Крім того, Закон звільняє автомобілі швидкої допомоги, спецавтомобілі та пересувні медклініки, що ввозяться як гуманітарна допомога, від необхідності їх відповідності чинним екологічним стандартам під час митного оформлення та реєстрації.

4. Фермерам спростять доступ до землі

Депутати мають намір спростити доступ до земель с/г призначення громадянам, які бажають розпочати й вести або розширити вже створене сімейне фермерське господарство. Зокрема, планують змінити нинішню систему безоплатної приватизації земельних ділянок. Також сімейні фермерські господарства зможуть платити єдиний податок. З цією метою планують легалізувати підприємницьку діяльність жителів села, які організували сімейне фермерське господарство, надавши їм статус ФОП, завдяки чому вони зможуть стати платниками єдиного податку IV групи. Крім того, планують змінити правила землекористування в межах масиву, усунути «шахматки» на полях і врегулювати питання зрошування. Відповідні законопроекти № 6490-д, № 7060, № 6049-д Верховна Рада прийняла за основу.

5. ЄСПЛ дійшов висновку, що чинний мораторій на продаж сільгоспземель порушує права людини

Оприлюднено рішення Європейського суду з прав людини у справі «Зеленчук та Цицюра проти України» щодо мораторію на продаж землі. ЄСПЛ дійшов висновку, що чинний повний мораторій на купівлю-продаж сільгоспземель призвів до порушення прав громадян, тому має бути ухвалено збалансованіший закон. Суд установив порушення ст. 1 Протоколу № 1 (захист майна) до Європейської конвенції з прав людини і постановив, що Уряду необхідно вжити заходів для забезпечення необхідного справедливого балансу для власників сільськогосподарських угідь, хоча це не означає, що Україна повинна негайно ввести необмежений ринок сільськогосподарських угідь.

6. Відшкодування ПДВ під час експорту рапсу та сої отримають тільки великі товаровиробники

Звільнення від оподаткування ПДВ операцій із вивезення в митному режимі експорту з 1 вересня 2018 до 31 грудня 2021 соєвих бобів і з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 - насіння рапсу не застосовуватимуть для сільськогосподарських підприємств - виробників указаних олійних культур. Відповідний Закон «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування на податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур» (проект № 7403-д) прийнято Верховною Радою 22 травня. Отже, повернення ПДВ отримає тільки товаровиробник, який сам експортує сою та рапс.

7. На безкоштовні ліки можна виписувати електронний рецепт

Заклади охорони здоров'я та фізичні особи - підприємці, що здійснюють господарську діяльність з медичної практики, можуть самостійно вирішувати питання придбання (зокрема, шляхом упровадження електронного рецепту) рецептурних бланків № 1 (ф-1) для виписування лікарських засобів і виробів медичного призначення, що відпускаються за повну вартість, безоплатно, з доплатою і таких, що підлягають предметно-кількісному обліку. Також такі рецептурні бланки можна отримати через структурні підрозділи з питань охорони здоров'я місцевих держадміністрацій. Відповідні зміни затверджено наказом МОЗ від 18 квітня 2018 року № 735. Вказані особливості не поширюються на спеціальні рецептурні бланки № 3 (ф-3) для виписування наркотичних і психотропних лікарських засобів. Такі бланки заклади та фізичні особи - підприємці отримують через аптечні склади (бази), аптеки або структурні підрозділи з питань охорони здоров'я місцевих держадміністрацій.

8. Обґрунтовані відхилення від ДБН можна погоджувати в Мінрегіоні

Визначено процедуру розгляду в Мінрегіоні звернень суб'єктів господарювання, які здійснюють будівельну, містобудівну, архітектурну діяльність, а також органів державної влади та місцевого самоврядування за погодженням обґрунтованих відхилень від будівельних норм у проектній документації для проектування та внесення змін до проектної документації. Відповідний Порядок затверджено наказом Мінрегіону від 19 квітня 2018 року № 97, який набрав чинності 22 травня 2018 року та застосовується з 1 червня 2018 року, крім розгляду звернень про погодження обґрунтованих відхилень від будівельних норм, що стосуються навчальних закладів, дитячих садків, закладів культури, фізичної культури та спорту, охорони здоров'я, установ соціального забезпечення й інших об'єктів соціальної інфраструктури (за винятком об'єктів житлового фонду, житлових комплексів, їх частин), для яких цей наказ застосовують із дня набрання чинності. Погодження відхилень обов'язково враховують замовники будівництва в проектній документації об'єкта. Крім того, Мінрегіон продовжує оновлювати ДБН. У новому ДБН із планування та забудови територій запровадили можливість організації підземного та вакуумного (пневматичного) способів збору сміття.

9. Вирішено, які продукти перевірять під час в'їзду на митну територію України

Визначено продукти, вантажі з якими підлягають державному контролю на призначених прикордонних інспекційних постах. Відповідний Перелік продуктів затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26 березня 2018 року № 159. У переліку зазначають код і назву товару згідно з УКТЗЕД, а також його характеристику. Зокрема, перевірять товари таких груп: м'ясо та їстівні субпродукти; риба та ракоподібні, молюски й інші водні безхребетні; цукор і кондитерські вироби з нього; какао та продукти з нього; алкогольні та безалкогольні напої й оцет; фармацевтична продукція. Шоколад та інші готові харчові продукти з вмістом какао перевірять тільки в разі вмісту продуктів тваринного походження.

10. Автоперевізники повинні підтвердити фінспроможність для отримання квот

Міжнародні автоперевізники, які хочуть скористатися багатосторонньою квотою Європейської Конференції Міністрів Транспорту (ЄКМТ), повинні підтвердити відповідне фінансове становище. Так, автоперевізникам необхідно підтвердити належну фінспроможність, яка забезпечена основними засобами, оборотними активами на загальну суму не менш як 9 тис. євро на перший автомобіль і 5 тис. євро (або еквівалент в національній валюті) на кожний наступний ТЗ, заявлений для участі в конкурсі. Раніше достатньо було підтвердженого капіталу в розмірі не менш як 4,5 тис. євро на перший автомобіль і 2,5 тис. євро (або еквівалент в національній валюті) - на кожен наступний. Відповідні зміни передбачено наказом Мінінфраструктури від 4 травня 2018 року № 199.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини