Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Масиви сільгоспземель мають намір перерозподілити

22 травня 2018, 12:42
304
0
Автор:
Реклама

Депутати мають намір змінити правила землекористування в межах масиву, усунути "шахматки" на полях і врегулювати питання зрошування.

Сьогодні, 22 травня за основу був прийнятий законопроект № 6049-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування в масивах земель сільськогосподарського призначення, попередження рейдерства і стимулювання зрошування в Україні".

Законопроектом запропоновано визнати комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст землі колективної власності ліквідованих колективних сільгосппідприємств.

Загальні збори членів колективних c/г підприємств, землі яких поділені на паї, до 2020 року зможуть перерозподілити між собою залишок угідь і передати землі несільскогосподарського призначення в комунальну власність.

Буде встановлений кінцевий термін виділення в натурі (на місцевості) незатребуваних (нерозподілених) земельних ділянок.

Органи місцевого самоврядування зможуть тимчасово розпоряджатися землями колективної власності шляхом передачі їх в оренду до моменту державної реєстрації права власності на них. Крім того, з 2020 року вони зможуть звертатися до суду із заявою про передачу в комунальну власність колективних земель в порядку визнання майна безхазяйним (зі встановленням права власників незатребуваних (нерозподілених) ділянок, які з поважних причин пропустили термін виділення їх в натурі (на місцевості), безкоштовно отримати земельні ділянки з комунальних земель.

Законопроектом передбачена інвентаризація масиву земель Державного земельного кадастру, в процесі якої планують виправити помилки стосовно ділянок масиву, сформувати земельні ділянки "незатребуваних паїв", земельні ділянки під польовими дорогами, внести дані про межі масиву земель сільськогосподарського призначення.

Передбачається встановити, що земельні ділянки під проектними польовими дорогами передаються в оренду землекористувачеві, який використовує ділянки загальною площею 75% від загальної площі масиву. Якщо такий землекористувач відсутній, ділянки передадуть в оренду особам, які використовують не менше 25 % масиву.

Також передбачено обов'язкове відшкодування витрат на зрошування масиву земель с/г призначення землекористувачеві, якому належать на праві власності або передані в користування (оренда, суборенда, емфітевзис) не менше 75 % площі земельних ділянок масиву.

Крім того, землекористувач, що використовує земельні ділянки загальною площею 75% від загальної площі масиву, отримає право брати в оренду інші ділянки за умови надання натомість в суборенду іншої земельної ділянки, розташованої в цьому ж масиві. У разі відмови договір оренди укладається за рішенням суду.

Також визначається порядок встановлення земельних сервітутів для розміщення меліоративних систем.

Законопроект спрямований на припинення рейдерства. Так, через порушення цілісності масивів земель сільськогосподарського призначення (особливо зрошуваних) недобросовісні землекористувачі створюють штучні складнощі іншим для подальшого шантажу і отримання матеріальної вигоди. Депутати вважають, що з ухваленням Закону ця проблема буде вирішена.

Ну а іншим видам рейдерства можна протистояти, тільки уважно відстежуючи реєстраційні дії щодо своєї землі. І в цьому Вам допоможе надійний сервіс SMS-маяк земля.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини