Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діяльність саморегулівних організацій визначать базовим законом

21 травня 2018, 09:09
419
0
Автор:
Реклама

Саморегулівним організаціям передадуть окремі функції з регулювання господарської і професійної діяльності, які зараз здійснюються органами державної влади.

Це передбачено Концепцією реформування інституту саморегулювання в Україні, затвердженій постановою Кабміну від 10 травня 2018 року № 308-р. Концепцію планується реалізувати впродовж 2018 - 2019 років.

Так, заплановано врегулювати окремим законом загальні стани саморегулювання господарської і професійної діяльності, правові та організаційні засади створення і діяльності саморегулівних організацій. Спеціальними законами в різних сферах можуть бути визначені особливості регулювання громадських відносин зі створення і діяльності спеціальних саморегулівних організацій.

Передбачається, що вступ до саморегулівної організації може бути добровільним або обов'язковим (останнє встановлюється спеціальним законом). За одним видом діяльності може діяти декілька саморегулівних організацій (якщо інше не визначене законом). Делегування повноважень саморегулівній організації встановлюється спеціальними законами, для цього можуть бути визначені спеціальні критерії.

Саморегулівні організації можуть діяти у будь-якій сфері господарської або професійної діяльності з урахуванням наступних обмежень:

- не можуть діяти в сферах національної безпеки і оборони, забезпечення правопорядку;

- діяльність саморегулівних організацій не може бути спрямована на порушення економічної конкуренції;

- інші обмеження можуть бути встановлені виключно законом в інтересах національної безпеки і громадського порядку, охорони здоров'я населення, захисту прав і свобод людини.

Обов'язкове членство має бути обгрунтованим, зокрема:

- обов'язковість членства усіх суб'єктів господарської або професійної діяльності в саморегулівній організації може встановлюватися законами у разі покладання на таку організацію законом функцій з регулювання господарської або професійної діяльності;

- суб'єкт господарської або професійної діяльності може бути також зобов'язаний законом вступити в одну з саморегулівних організацій, яким делеговані функції органу державної влади.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини