Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діють нові ліцензійні умови розподілу електроенергії

2 травня 2018, 11:00
393
0
Автор:
Реклама

Ліцензійні умови діяльності з розподілу електричної енергії приведено у відповідність вимогам Закону про ринок електроенергії.

Відповідна постанова НКРЕКП від 27 грудня 2017 № 1470 "Про затвердження Ліцензійних умов здійснення господарської діяльності по розподілу електроенергії" набула чинності 1 травня.

Нові ліцензійні умови передбачають кадрові, організаційні, технологічні і спеціальні вимоги до здійснення господарської діяльності з розподілу електроенергії, а також визначають вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії.

Так, здобувач ліцензії подає у Комісію заяву і наступні документи:

- копію паспорта керівника претендента ліцензії (чи довіреної особи);

- копії схем та актів розмежування балансової належності, узгоджені з іншими власниками електричних мереж;

- відомість про місця та засоби провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, до якої додаються електронні географічні карти відповідних територій;

- інформація, яка надається за підписом керівника здобувача ліцензії, про точки комерційного обліку, прилади та автоматизовані системи, що забезпечують комерційний облік електричної енергії на межі розмежування балансової приналежності між ліцензіатом і іншими власниками електромереж;

- розрахунок тарифу на розподіл електричної енергії.

Зокрема, передбачений обов'язок ліцензіата повідомляти НКРЕКП про продаж, передачу, дарування, оренду, кредит і т.д. засобів здійснення господарської діяльності, якщо такі дії приведуть до неможливості ліцензіата виконувати свої функції і обов'язки, або якщо вартість відновлення (вартість заміщення) власного активу складає більше 1 млн. грн.

Придбання ліцензіатом товарів і послуг у вертикально інтегрованого підприємства, до складу якого він входить, або у суб'єктів господарювання, що входять до складу такого підприємства, повинно здійснюватися на підставі відповідних договорів з дотриманням вимог, передбачених Законом. Ліцензіат також повинен надавати НКРЕКП доступ до умов таких договорів.

Також документом передбачено, що ліцензіат повинен надавати послуги з приєднання електроустановки замовника до системи розподілу з урахуванням положень ст. 21 Закону за умови дотримання замовником вимог кодексу систем розподілу і забезпечувати безкоштовну видачу технічних умов на приєднання за зверненням замовника.

Крім того, для ліцензіата встановлено наступні технологічні вимоги:

- мати у власності засоби здійснення господарської діяльності;

- забезпечити і здійснювати комерційний облік електричної енергії і обмін даними комерційного обліку;

- забезпечити інформаційну безпеку і кібербезпеку засобів здійснення ліцензованої діяльності, а також інформації, яка використовується ліцензіатом при здійсненні діяльності, що ліцензується;

- дотримуватися заходів для запобігання загрози безпеці критичної інфраструктури.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини