Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

27 квітня 2018, 16:45
193
0
Автор:
Реклама

1. Місцеві органи зможуть забороняти продаж алкоголю

З 25 квітня сільські, селищні та міські ради можуть самостійно визначати години, коли торговельним точкам заборонено продавати пиво (крім безалкогольного), алкогольні, слабоалкогольні напої та столові вина. Обмеження не поширюється на ресторанний бізнес. Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових» набув чинності. Підприємці, які порушили таку заборону, несуть адміністративну відповідальність. КпАП для них передбачено штраф від 30 до 100 НМДГ.

2. Координувати роботу щодо впровадження нової моделі поводження з відходами буде Рада при Кабміні

Кабмін створив Координаційну раду з питань реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року. Координаційна рада стане тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабміну, який координуватиме діяльність міністерств і відомств із розробки і прийняття нового законодавства та допомагатиме виконавчій владі на місцях переходити до нової моделі поводження з відходами. Серед іншого Рада зобов'язана сприяти переходу до раціональних моделей споживання і виробництва, а також вона буде залучена до адаптації національного законодавства з положеннями директив ЄС про захоронення відходів, про управління відходами добувних підприємств, про упаковку та відходи упаковки, про відходи електричного та електронного обладнання (ВЕЕО), про батарейки та акумулятори.

3. Визначено перелік продуктів, які пильно перевірятимуть на митниці

Мінагрополітики затвердило Перелік харчових продуктів нетваринного походження та кормів нетваринного походження, вантажі з якими при ввезенні (пересиланні) на митну територію України підлягають посиленому державному контролю. Відповідний наказ від 26 березня 2018 року № 158 набуде чинності з дня офіційного опублікування. До Переліку ввійшли, зокрема: ананаси з Беніну; арахіс, арахісове масло з Болівії та Гамбії; квасоля і китайська селера з Камбоджі; чай з Китаю; перець і квасоля з Домініканської Республіки; суниця, перець і виноград з Єгипту; лісові горіхи з Грузії; сушені абрикоси з Туреччини та Узбекистану; м'ята, базилік, петрушка з В'єтнаму та інші продукти. Продукти перевірятимуть на наявність пестицидів, сульфітів, афлатоксинів, барвників та інших небезпечних речовин.

4. Оновлено перелік держав із низькоподатковими юрисдикціями

Уряд виключив Республіку Болгарія з переліку держав (територій), операції з резидентами яких визнаються контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення. Відповідні зміни передбачено постановою від 11 квітня 2018 року № 295. Крім того, постановою від 31 січня 2018 року № 108 з переліку держав із низькоподатковими юрисдикціями були також виключені: Грузія, Республіка Естонія, Латвійська Республіка, Республіка Мальта, Угорщина. Водночас ДФС здійснюватиме моніторинг господарських операцій із резидентами цих країн у межах повноважень, передбачених законодавством.

5. Про планову перевірку Мінфін повідомить на e-mail

Мінфін може надіслати суб'єкту первинного фінансового моніторингу повідомлення про проведення планової перевірки засобами електронного або факсимільного зв'язку. Відповідні зміни до Порядку проведення перевірок Міністерством фінансів суб'єктів первинного фінансового моніторингу внесено наказом № 367, який набув чинності 24 квітня. Про проведення планової перевірки Мінфін письмово повідомляє суб'єкта та (або) його відокремлений підрозділ не пізніше ніж за 10 днів до дня її проведення. Інформацію про місцезнаходження суб'єкта відомство отримає з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, інших реєстрів (переліків). Раніше таке повідомлення надсилали лише рекомендованим листом або телефонограмою, вручали особисто керівнику (уповноваженій особі суб'єкта) під підпис.

6. Вести реєстр підприємств - можливих банкрутів буде структурний підрозділ Мін'юсту

Забезпечувати ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, буде структурний підрозділ Мін'юсту з питань банкрутства. Відповідні зміни передбачено наказом Мін'юсту від 10 квітня 2018 року № 1095/5. Цей підрозділ на підставі судових рішень та інших офіційних документів, у яких містяться відомості у справі про банкрутство, здійснюватиме моніторинг реєстру на предмет актуальності інформації. У разі встановлення факту невнесених, неактуальних відомостей підрозділ самостійно вносить необхідні зміни або делегує ці повноваження структурним підрозділам територіальних органів з питань банкрутства.

7. Установлено додаткові вимоги до відповідальних за фінмоніторинг під час переказів

Визначено додаткові вимоги до порядку погодження кандидатури відповідального працівника небанківської фінансової установи (НФУ) з питань фінансового моніторингу. Відповідні зміни передбачено постановою НБУ від 17 квітня 2018 року № 43. Документом уточнено кваліфікаційні вимоги до посади відповідального працівника, зокрема, вимоги до ділової репутації. Також установлено строки виконання окремих процедур порядку погодження НБУ відповідального працівника. НФУ в місячний строк із дня отримання ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків зобов'язана подати пакет документів для погодження НБУ кандидатури на посаду відповідального працівника.

8. Нацбанк урегулював порядок погодження внутрішніх положень банків про оцінку кредитного ризику

НБУ установив загальний підхід до оцінки та погодження внутрішніх положень банків щодо оцінки активів та розрахунку розміру кредитного ризику за активами в частині підходів до визначення значень коефіцієнтів імовірності дефолту боржника/контрагента (PD). Відповідний Порядок затверджено рішенням НБУ від 17 квітня 2018 року № 225-рш, яке набуде чинності 20 червня 2018 року. Для погодження внутрішнього положення банку НБУ розглядає такі документи: клопотання банку про отримання погодження, у якому зазначають посаду, робочий телефон, адресу електронної пошти контактної особи банку з питань погодження внутрішнього положення банку для комунікації з НБУ; внутрішнє положення банку (електронна версія положення, створена у форматі Microsoft Word, та його скан-копія); розрахунки та інформацію, використані банком під час розроблення внутрішнього положення. НБУ погоджує внутрішнє положення банку, якщо воно відповідає всім умовам, визначеним цим Порядком.

9. Спрощено правила сертифікації агентів з продажу повітряних перевезень

Агентствам, що надають послуги з продажу повітряних перевезень, не потрібно буде проводити процедури сертифікації кожні два роки. Нові Правила сертифікації суб'єктів, що надають агентські послуги з продажу повітряних перевезень, затверджено наказом Державіаслужби від 15 березня 2018 року № 231. З вимог до агентств виключено обтяжливі вимоги щодо проведення попередньої перевірки офісу агентства, обов'язкової наявності кількох автоматизованих систем бронювання (АСБ) і персоналу, який має відповідні документи, що підтверджують право роботи з кількома АСБ, надання акта аудиторської перевірки, а також скорочено перелік документів, які додаються до заяви про отримання сертифіката. Сертифікат видають строком на 5 років. Уже видані сертифікати продовжують діяти до завершення їх строків дії.

10. Акт перевірки діяльності забудовників викладено в новій формі

Акт за результатами проведення планової (позапланової) перевірки додержання ліцензійних умов діяльності з будівництва об'єктів із середніми та значними наслідками треба складати за новою формою. Наказ Мінрегіону від 1 березня 2018 року № 44 набув чинності 24 квітня. В акті вказують: реквізити розпорядчого документа про проведення перевірки, посвідчення (направлення); строки проведення перевірки; дані осіб, які беруть у ній участь; дані про останню проведену перевірку, а також вичерпний перелік питань щодо проведення перевірки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини