Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сертифікацію та маркування органічної продукції хочуть удосконалити

19 квітня 2018, 17:52
295
0
Автор:
Реклама

Пропонується регламентувати вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, встановити основні засади здійснення процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями (органічного рослинництва, тваринництва, грибівництва, аквакультури, виробництва кормів, харчових продуктів, морських водоростей).

Відповідний законопроект № 5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» ВР прийняла за основу 19 квітня 2018 року.

Документ пропонує дозволити маркування «органічний продукт» за умови, якщо він:

- вироблений відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;

- містить не менше ніж 95 % органічних інгредієнтів сільськогосподарського походження (за вагою без врахування частки води та кухонної солі);

- містить не більше 5 % за (вагою) неорганічних інгредієнтів, що включені до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва в гранично допустимих кількостях.

Проектом пропонується запровадити чіткий та прозорий механізм реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння, визначити механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю суб'єктів ринку органічної продукції та встановити відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.

Зокрема, за маркування продукції державним логотипом для органічної продукції або використання у маркуванні позначень та написів "органічний", "біодинамічний", "біологічний", "екологічний", "органік" та будь-яких однокореневих похідних від цих слів з префіксами "біо", "еко" тощо будь-якими мовами, за відсутності сертифіката планують встановити штраф на юридичних осіб у розмірі 8 мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - 5 МЗП.

Крім того, законопроект містить положення щодо процедури сертифікації органічного виробництва та обігу органічної продукції, встановлює вимоги до органів сертифікації, їх функції та відповідальність.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини