Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС: пенсії військовим зберігаються під час проходження служби за контрактом в особливий період

13 квітня 2018, 13:22
3886
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу № 569/5311/17 за позовом військового пенсіонера до ПФУ про визнання протиправним та скасування рішення.

Позивач є військовим пенсіонером за вислугою років та отримує пенсію відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

У 2014-2016 роках позивач проходив військову службу під час мобілізації у Збройних Силах. У подальшому позивач укладав контракти про проходження військової служби у Збройних Силах.

Рішенням ГУ ПФУ встановлено, що у позивача, який одержує пенсію за вислугу років, за період проходження військової служби у Збройних Силах за контрактом утворилася переплата пенсії в розмірі понад 19 тис. грн. Управління Пенсійного фонду вирішило здійснювати стягнення з пенсії позивача в розмірі 10% пенсії щомісяця до повного погашення переплати.

Позивач вимагав скасувати це рішення та зобов'язати ПФУ повернути незаконно утримані кошти.

Суд першої інстанції та апеляційний суд задовольнили вимоги позивача.

Суди виходили з того, що на момент підписання позивачем контракту про проходження громадянином військової службу у Збройних Силах діяв особливий період, а тому за ним зберігається гарантії передбаченні положенням ч. 3 ст. 2 Закону .

ВС розглянув касаційну скаргу ПФУ щодо скасування постанови суду першої інстанції та ухвали апеляційного суду у цій справі та залишив її без задоволення.

У відповідності до ч. 3 ст. 2 Закону пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, у разі призову їх на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийняття на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, до Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення виплата пенсій не припиняється.

ВС встановив, що всі контракти про проходження військової служби у Збройних Силах, укладені терміном на 6 місяців є такими, що укладаються у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці і не існують поза межами особливого періоду.

Відтак, на всіх осіб, які уклали такі контракти мають розповсюджуватись норми вищевказаної статті і виплата пенсійного забезпечення таким особам, якщо вони отримують пенсію, не має припинятись.

Верховний Суд сформував правову позицію, згідно з якою, за громадянами України, які є військовими пенсіонерами і мають підписані контракти на проходження військової служби під час особливого періоду, зберігаються гарантії щодо виплати пенсій, передбачені положенням ч.3 ст. 2 Закону.

Постанова у справі № 569/5311/17 була винесена 3 квітня 2018 року.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини