Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

23 березня 2018, 17:37
246
0
Автор:
Реклама

1. Опубліковано Закон про ТОВ

17 березня опубліковано Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який визначає правовий статус ТОВ і ТДВ, порядок їхнього створення, діяльності та припинення, права й обов'язки їхніх учасників. У загальних положеннях передбачено, що учасники товариства, які не повністю внесли вклади, несуть солідарну відповідальність за його зобов'язаннями в межах вартості невнесеної частини вкладу кожного з учасників. Товариство несе відповідальність за своїми зобов'язаннями всім належним йому майном. Товариство не відповідає за зобов'язаннями своїх учасників. Кількість учасників товариства не обмежується. Закон набере чинності 17 червня (через три місяці з дня опублікування). Через рік почне діяти частина друга статті 23 Закону - щодо виключення померлого (який припинився) учасника, який має більш ніж 50 %, якщо спадкоємці не подали заяву про вступ до товариства. Протягом року з дня набрання чинності Законом положення статуту товариств діють у частині, що відповідає законодавству станом на 17 червня.

2. Ухвалено Закон про відновлення «будівельної амністії»

Дозволено на безстроковій основі прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, за дотримання низки умов. Можна ввести в експлуатацію об'єкти будівництва, віднесені до класу незначних наслідків (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без наявності дозвільного документа на виконання будівельних робіт, а саме: збудовані в період із 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 кв. м і господарські (присадибні) будівлі та споруди загальною площею до 300 кв. м; збудовані до 12 березня 2011 року будівлі та споруди с/х призначення. Відповідний Закон «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт» (проект № 3696) ухвалила ВР 22 березня. Крім того, планується передати функції контролю за проведенням обстеження об'єктів будівництва, прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку, та реалізацією заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час їхньої експлуатації виконавчим органам сільських, селищних, міських рад. Відповідний законопроект № 7085 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування» прийнято за основу.

3. Запроваджують стратегічну екологічну оцінку

В Україні запроваджують механізм стратегічної екологічної оцінки. Національне законодавство буде адаптовано до законодавства ЄС у частині встановлення сфери застосування й порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки. Документом установлено порядок здійснення стратегічної екологічної оцінки, механізм проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення та моніторингу впливу виконання документа державного планування на довкілля. Закон «Про стратегічну екологічну оцінку» (проект № 6106) ухвалила ВР 20 березня.

4. Починає роботу нова система блокування податкових накладних

22 березня набула чинності постанова Кабміну від 21 лютого 2018 року № 117, що регулює порядок зупинення реєстрації податкової накладної та розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Процедура передбачає чотири етапи. На першому, «відсікаючому», етапі накладну перевіряють на відповідність установленим критеріям. Якщо документ відповідає таким характеристикам, він автоматично реєструється. Якщо ні - процес триває далі. На другому етапі система перевіряє ступінь ризиковості платника: наприклад, чи є документи власників «чистими» та чи було отримано їхню згоду на відкриття фірми. Якщо платник не належить до ризикових, далі оцінюють його позитивну податкову історію. На четвертому етапі вже саму операцію перевіряють на фіктивність. Зокрема, оцінюють наявність ліцензій і відповідність кількості проданих товарів залишкам на складі.

5. Відновлюють кредитування бізнесу на підконтрольних територіях у зоні АТО

Відновлено можливість розвитку малого та середнього бізнесу з використанням позикового фінансування на території проведення АТО. Зокрема, скасовано мораторій на пеню та штрафи на основну суму заборгованості із зобов'язань за кредитними договорами та договорами позики, укладеними з юридичними особами і ФОП, місцезнаходженням яких є підконтрольна органам державної влади територія проведення АТО, після 1 січня 2018 року, і за кредитними договорами та договорами позики, до яких після цієї дати за погодженням сторін вносили зміни в частині продовження строків виконання зобов'язань або зменшення розміру процентів, штрафний санкцій. Крім того, не діє мораторій на продаж іпотеки, що міститься в зоні проведення АТО, якщо ФОП та юрособи перебувають не там й оформили іпотеку з метою забезпечення виконання зобов'язань за договорами, укладеними після 1 січня 2018 року, або за договорами, до яких вносили зміни в частині продовження строків виконання зобов'язань або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій. Відповідні зміни передбачено Законом № 2266-VIII, який набув чинності 21 березня.

6. Установлено вимоги до бази малих виробників вина

Установлено вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції. Така база повинна містити: земельні ділянки, що належать суб'єкту господарювання на підставі будь-якого речового права, на яких підприємство вирощує плоди, ягоди, виноград, а також розміщує товарну пасіку; відокремлені нежитлові приміщення (цехи, підвали, ангари), що належать суб'єкту господарювання, які призначені для здійснення господарської діяльності; власну або залучену на договірних засадах акредитовану лабораторію, уповноважену на проведення робіт із перевірки якості та безпеки вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових; обладнання для виробництва та розливу в споживчу тару вин і напоїв. Заборонено використання спирту під час виробництва суб'єктами господарювання малих виробництв виноробної продукції. Нові марки вин і напоїв затверджує керівник підприємства на підставі висновку: Центральної галузевої дегустаційної комісії виноробної промисловості, або дегустаційної комісії профільної наукової установи, або дегустаційної комісії галузевої громадської організації. Зміни передбачено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв» (проект № 6693), який ухвалила ВР 20 березня.

7. Змінено правила роботи автоперевізників

Оновлено Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту. Зокрема, урегульовано відносини між автостанціями й автомобільними перевізниками в частині запровадження договірних відносин щодо надання (отримання) автостанційних послуг. Також спрощено правила відкриття нових автобусних станцій і знижено надмірне державне регулювання їхньої фінансово-господарської діяльності. Рішення про відкриття або закриття автостанції приймає її власник з обов'язковим інформуванням органу місцевого самоврядування. Організацію роботи автостанції покладають на її власника. Власники автостанцій також несуть відповідальність за якість і безпеку послуг, які надаються пасажирам і автоперевізникам, доступність, технічний і санітарно-гігієнічний стан будівель, споруд, обладнання та території автостанції. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 7 лютого 2018 року № 181.

8. Іноземні інвестори можуть отримати довгострокові українські візи

Довгострокову візу для в'їзду в Україну можуть оформити іноземці та особи без громадянства, які є засновниками / учасниками / бенефіціарними власниками зареєстрованої в Україні юрособи, якщо розмір їхньої частки в статутному капіталі української юрособи становить не менш як 100 тис. євро за офіційним валютним курсом, установленим НБУ на дату внесення іноземної інвестиції. Відповідні зміни до Правил оформлення віз для в'їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію внесено постановою Кабміну від 14 березня 2018 року № 171.

9. Банкам спростили реструктуризацію кредитної заборгованості

Нацбанк оновив Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, зокрема: привів у відповідність дату початку відліку до дати початку запровадження нових підходів до визначення непрацюючих активів. Тепер банки під час визначення розміру кредитного ризику визначають кількість днів визнання активу непрацюючим, починаючи з 3 січня 2017 року. Уточнено порядок, обсяг і строк обліку банками вартості застави за непрацюючими кредитами. Також банкам надано право припиняти визнання дефолту боржників, кредити яких реструктуризовано відповідно до Закону «Про фінансову реструктуризацію», без застосування мінімального періоду перебування боржників у дефолтному класі (180/365 днів). Крім того, відстрочено дату набуття чинності нормою Положення, що встановлює критерії для суб'єктів оцінної діяльності, які здійснюють оцінку застави банків (до 2 травня 2018 року). Відповідні зміни передбачено постановою НБУ від 16 березня 2018 року № 26.

10. Нацбанк затвердив правила заокруглення суми в чеку

З 1 липня 2018 року НБУ припиняє випускати монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Водночас монети цих номіналів вилучати з обігу не будуть. Їх і надалі використовуватимуть як засіб платежу. Отже, з 1 липня 2018 року в разі відсутності таких монет підприємства торгівлі та сфери послуг заокруглюватимуть загальні в чеку суми розрахунків готівкою й загальні суми розрахунків в акті про видачу коштів або іншому документі, що оформляють під час повернення коштів у разі повернення товару, за такими математичними правилами: суму, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюють у бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок; суму, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюють у бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок. Заокруглення не застосовуватимуть для безготівкових розрахунків. Підприємства торгівлі та сфери послуг, які застосовують РРО, під час проведення готівкових розрахунків повинні зазначати в чеках загальні суми до заокруглення та після. Відповідні нововведення передбачено постановою НБУ від 15 березня 2018 року № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини