Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОСББ може захищати інтереси членів об’єднання, які були порушені до його створення: ВС

23 березня 2018, 10:30
318
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу за позовом ОСББ до Головного територіального управління юстиції в області, держреєстратора міського управління юстиції про визнання протиправними та скасування рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

За матеріалами справи у 2016 році у будинку було створене ОСББ, де власником двох нежитлових приміщень є ТОВ. Право власності на ці приміщення було зареєстровано за товариством у 2014 році.

ОСББ вимагало скасування рішення про державну реєстрацію права приватної власності на ці приміщення на підставі невідповідності діючому законодавству способу їх прийняття держреєстратором.

Суд першої інстанції задовольнив позов, встановивши, що у державного реєстратора були відсутні правові підстави для здійснення державної реєстрації права власності на ці нежитлові приміщення.

Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та відмовив у задоволенні позову.

Рішення апеляційного суду мотивоване тим, що на дату прийняття державним реєстратором спірних рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень не було та не могло бути порушено право позивача як юридичної особи, оскільки такої юридичної особи як ОСББ не існувало.

Також апеляційний суд вказав, що за правилами статті 52 КАС суду першої інстанції, встановивши, що з адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, варто було допустити заміну первинного позивача на належного.

Дослідивши матеріали справи, ВС прийшов до висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги та направив справу до суду апеляційної інстанції на новий розгляд.

Верховний Суд послався на рішення Європейського суду з прав людини у справі "Горраіз Лізаррага та інші проти Іспанії", де зазначено, що "... в сучасному суспільстві, коли громадяни стикаються з особливо складними управлінськими рішеннями, звернення до колективних органів, таких як асоціації, є одним із доступних, а іноді і єдиним доступним для них, засобом, завдяки якому вони можуть ефективно захищати власні інтереси. Крім того, законодавством більшості європейських країн визнано право асоціацій брати участь у судових провадженнях для захисту інтересів своїх членів…".

ВС вважає, що ОСББ, яке є об'єднанням громадян, мета створення та діяльність якого прямо та безпосередньо пов'язана із забезпеченням і захистом прав співвласників будинку, є належним виразником інтересів більшості членів цього об'єднання, а тому ОСББ може звертатися до суду в інтересах своїх членів.

Постанову у справі № 815/219/17 було винесено 14 березня 2018 року.

Детальніше про нові правила судочинства Ви можете дізнатися, відвідавши практикум "Контроль судових процесів 2018. Нові процесуальні кодекси". Практикум відбудеться 29 березня, з його програмою можна ознайомитися тут.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини