Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обнародувані правові висновки Верховного Суду у справах про банкрутство

21 березня 2018, 10:00
168
0
Автор:
Реклама

Судова палата по розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду узагальнила правові висновки, викладені в постановах ВС по цій категорії справ з січня по лютий 2018 року.

Висновки ВС стосуються процесуальних питань і ліквідаційної процедури.

Так суд, зокрема, дійшов наступних висновків:

1. Позовне провадження у справі з грошовими вимогами до боржника, розглянутими в справі про банкрутство, підлягає припиненню відповідно до пункту 2 частини першої статті 80 Господарського процесуального кодексу України у редакції, чинній до 15.12.2017.

2. Справи в спорах з майновими вимогами до боржника, відносно якого порушена справа про банкрутство, розглядаються господарським судом, у провадженні якого знаходиться справа про банкрутство.

3. Особа, до якої перейшли права кредитора в ході провадження у справі про банкрутство, отримує статус учасника провадження. Заміна кредитора в зобов'язанні не впливає на права і обов'язки боржника і не вимагає його згоди, якщо така згода не передбачено договором або законом.

4. Законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом" передбачено певну сукупність дій, які необхідно вчинити ліквідатору під час ліквідаційної процедури, та перелік додатків, які додаються до звіту ліквідатора і є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, що проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів). Подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідками всіх проведених ним дій під час ліквідаційної процедури. Обов'язком ліквідатора є здійснення усіх заходів, спрямованих на виявлення активів боржника, при цьому ні у кого не повинен виникати обґрунтований сумнів щодо їх належного здійснення (принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі).

5. Згідно з вимогами частини четвертої статті 42, частини дев'ятої статті 45 Закону кошти від продажу майна банкрута, що знаходиться у заставі кредитора та не включається до складу ліквідаційної маси цього банкрута, можуть використовуватися лише для позачергового задоволення вимог саме цього кредитора-заставодержателя, а також для покриття витрат, пов'язаних з утриманням, збереженням та продажем предмета забезпечення. У зв'язку з цим Верховний Суд дійшов висновку, що за рахунок коштів від продажу заставного майна, які спрямовуються на погашення вимог заставного кредитора в процедурі ліквідації, є можливим погашення і витрат, пов'язаних зі збереженням такого заставного майна.

Повний текст узагальнення доступний в системах "ЛІГА: ЗАКОН".

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини