Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Премія для перерахунку пенсій іліціонерам враховується у середньому розмірі: зразкове рішення ВС

15 березня 2018, 13:15
2214
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу за позовом пенсіонера МВС до Ліквідаційної комісії Управління МВС в Вінницькій області про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити дії.

Позивач є пенсіонером органів внутрішніх справ, який працював старшим слідчим в особливо важливих справах та отримує пенсію за вислугу років.

Позивач скаржився, що в отриманій для перерахунку пенсії довідці від Головного управління Пенсійного фонду у Вінницькій області неправомірно не відображена надбавка за виконання особливо важливих завдань у розмірі 95%, яку він отримував. Крім того, премія зазначена, у меншому, ніж він отримував розмірі, а саме 2,32 % замість 55 %.

Правовою підставою для перерахування пенсії позивача були зміни у грошовому забезпеченні, передбачені Постановою Кабміну № 988, яка набрала чинності 2 грудня 2015 року.

Згідно з даними Головного управління Нацполіції у Вінницькій області виплата надбавки за специфічні умови проходження служби в поліції у грудні 2015 року жодному поліцейському цього управління не здійснювалась.

Суд встановив, що МВС листом від 20 квітня 2017 року № 5551/05/22-2017 «Про окремі питання підготовки та подання до органів Пенсійного фонду України довідок про грошове забезпечення для перерахунку пенсій» довело до відома головам ліквідаційних комісій ГУМВС, УМВС в АРК, областях, містах Києві та Севастополі інформацію про середні розміри надбавок та премії, що фактично сплачені за грудень 2015 року, зокрема середній розмір премії старшого слідчого в особливо важливих справах становить 2,32%.

ВС дійшов висновку про необґрунтованість позовних вимог.

Відповідно до абзацу 7 п. 5 Порядку для перерахунку пенсій від 13 лютого 2008 року № 45 (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії, скасовані чи такі, що не виплачуються на момент виникнення права на перерахунок пенсії за відповідною посадою (посадами), крім зазначених у абзаці 6 цього пункту (зокрема, щомісячні надбавки за особливі умови служби особам, які проходили службу та обслуговували ядерну зброю на об'єктах «С»), для перерахунку пенсії не враховуються.

Тому у своєму рішенні ВС встановив, що у довідці про розмір грошового забезпечення не належить вказувати надбавку за виконання особливо важливих завдань, яка не виплачувалась на момент виникнення у пенсіонера МВС права на перерахунок пенсії .

Згідно із абзацом 5 пункту Порядку № 45 грошове забезпечення враховується у розмірі, встановленому за відповідною посадою (посадами), в межах визначеної законодавством максимальної величини бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з урахуванням підвищення та щомісячної премії - у середніх розмірах, що фактично виплачені за місяць, у якому виникло право на перерахунок пенсії за відповідною посадою (посадами) у тому державному органі, звідки особа звільнилася на пенсію.

Таким чином Верховний Суд встановив, що розмір премії для перерахунку пенсій враховується у середньому розмірі, що фактично виплачений за місяць, у якому виникло право на перерахунок пенсії за відповідною посадою.

Рішення у справі № Пз/9901/1/18 було винесено 12 березня 2018 року.

Всі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яка створена для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини