Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

2 березня 2018, 15:00
668
0
Автор:
Реклама

1. Президент підписав Закон про створення кредитного реєстру Нацбанку

НБУ зможе отримувати від банків і ФГВФО інформацію про позичальників, а також надавати банкам і бюро кредитних історій дані з Кредитного реєстру. Зокрема, банки будуть зобов'язані надавати інформацію про боржників, якщо сума заборгованості перевищує 100 мінімальних заробітних плат (372,3 тис. грн), а ФГВФО повинен надати відомості про кредитні операції банків, щодо яких НБУ прийняв рішення про віднесення їх до категорії неплатоспроможних або про відкликання банківської ліцензії та ліквідації. Президент 1 березня підписав відповідний Закон від 6 лютого 2018 року № 2277-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків» (проект № 7114-д). Закон набуває чинності наступного дня після опублікування і вводиться в дію через два місяці (за винятком окремих положень).

2. Законопроект про антикорупційний суд прийнято за основу

Вищий антикорупційний суд пропонується визначити як постійно діючий вищий спеціалізований суд у системі судоустрою, юрисдикція якого поширюється на всю територію України. Суд розглядатиме віднесені до його відання справи як суд першої й апеляційної інстанцій. Це передбачено президентським законопроектом № 7440 «Про Вищий антикорупційний суд», котрий народні депутати прийняли за основу. За результатами голосування супутній законопроект № 7441 направлено на доопрацювання.

3. Систему управління майновими правами у сфері авторського права реформують

Народні депутати підтримали законопроект, котрим запропоновано комплексну реформу системи колективного управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав. Зокрема, проектом запропоновано надати відповідні повноваження організаціям колективного управління та визначити механізм надання послуг правовласникам зі збору роялті на договірних засадах. Також у проекті визначено процедуру акредитації організацій колективного управління. Відповідний законопроект № 7644 «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» прийнято за основу.

4. Землевідведення під свердловини для нафтогазових проектів прискорять

Удосконалено процедуру надання земельних ділянок для проведення дослідницьких робіт і робіт з будівництва, технічного обслуговування об'єктів трубопровідного транспорту та інших дозвільних процедур нафтогазовидобувної галузі. Юридичним особам надано можливість після закінчення дослідно-промислової розробки родовищ і введення родовищ у промислову розробку використовувати земельні ділянки на підставі договору із власником землі або за погодженням із землекористувачем на період зміни їх цільового призначення та оформлення документів, що засвідчують право користування ними. Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі» (проект № 3096-д) прийнято Верховною Радою з техніко-юридичними правками.

5. В Україні можуть з'явитися платні дороги

Народні депутати підтримали законодавчі зміни, які дадуть старт проектам будівництва платних доріг в Україні. Прийнятий Закон спрямовано на вдосконалення законодавчого регулювання будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування державного значення на умовах концесії, а також на покращення інвестиційного клімату країни. Зокрема, законодавчим актом установлено, що на умовах концесії можуть передаватися для будівництва й експлуатації дороги загального користування державного значення. Кабмін приймає рішення про проведення концесійного конкурсу, а також визначає максимальний розмір плати за разовий проїзд автомобільними дорогами, побудованими на умовах концесії. Відповідні зміни (проект № 6766) прийнято Верховною Радою з урахуванням пропозицій і техніко-юридичними правками.

6. Спрощено порядок надання екологічного сертифіката під час ввезення авто

Під час пропуску на митну територію України транспортних засобів сертифікат підтвердження відповідності екологічним стандартам не вимагатиметься. Такий сертифікат треба буде надати під час митного оформлення для вільного обігу внутрішній митниці. Відповідні зміни (проект № 5470-д) внесено до Закону «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» 27 лютого.

7. Бізнесу допоможуть захистити себе від тиску правоохоронних органів

У межах правопросвітницького проекту Мін'юсту «Я МАЮ ПРАВО!» розпочав діяти новий напрям для захисту прав підприємців і бізнесу від тиску правоохоронних органів, зокрема під час обшуків. На сайті проекту вже можна знайти перші інформаційні матеріали, у яких докладно розписано процедуру обшуку згідно з новим Законом «МаскиШоуСтоп»: алгоритм дій, права й обов'язки як представників бізнесу, так і правоохоронних органів. Зазначимо, що про правильну поведінку та свої права у відносинах із перевіряючими й силовими органами можна дізнатися з ресурсу «Мистецтво оборони», який доступний у системах ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, Кабмін створив спеціальну комісію з питань виконання вимог законодавства щодо захисту бізнесу та відповідальності контролюючих органів за надмірний тиск на підприємців. Комісія займеться узагальненням відомостей про порушення прав і інтересів осіб правоохоронними органами та підготовкою керівникам правоохоронних органів, які допустили зловживання, обов'язкових для розгляду рекомендацій.

8. Банкам не потрібно перевіряти операції з дочірніми компаніями зі списку Forbes Global 2000

НБУ більше не вимагає від банків поглибленого аналізу фінансових операцій дочірніх і афілійованих компаній - резидентів міжнародних корпорацій із списку Forbes Global 2000.

Раніше такі винятки стосувалися лише операцій за участю компаній-нерезидентів зі списку Forbes Global 2000. Операції із цими компаніями можна вважати низькоризиковими, оскільки вони провадять свою діяльність відповідно до загальноприйнятих для світової спільноти стандартів і за принципами максимальної прозорості. Відповідні зміни передбачено постановою НБУ від 22 лютого 2018 року № 16. Крім того, діють нові вимоги до кібербезпеки банків. З 1 березня банки зобов'язані запровадити систему управління інформаційною безпекою, а також процес управління ризиками.

9. Суб'єктів господарювання електроенергетичної галузі перевірятимуть рідше

Діють оновлені критерії оцінювання ступеня ризику господарської діяльності. Документом, зокрема, зменшено частоту проведення планових перевірок у 41 сфері (електроенергетики і теплопостачання, автомобільного транспорту, електричного транспорту (трамвай, тролейбус), землеустрою; безпеки на морському і річковому транспорті тощо). Планові заходи державного нагляду за діяльністю таких суб'єктів господарювання здійснюються з періодичністю: із високим ступенем ризику - не частіше одного разу на два роки; із середнім ступенем ризику - не частіше одного разу на три роки; з незначним ступенем ризику - не частіше одного разу на 5 років. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 18 грудня 2017 року № 1103. Водночас втратили чинність 8 неактуальних актів Уряду.

10. Процедуру банкрутства пропонують кодифікувати й поширити на фізосіб

Народні депутати пропонують підвищити ефективність процедур банкрутства. Задля цього в Раді зареєстровано проект «Кодексу України з процедур банкрутства». Проект викладено у двох книгах: Книга 1. Корпоративне банкрутство; Книга 2. Відновлення платоспроможності фізичної особи. У частині реформування корпоративного банкрутства пропонується, зокрема: ліквідувати зайві бар'єри та спростити доступ до процедур самого боржника; збільшити можливості для санації і створити ефективні механізми позасудового врегулювання; виключити усі положення, які можуть розглядатися як підстава для звільнення від боргів, крім випадків, коли кредитори погоджуються на це; об'єднати мирову угоду й санацію в одну процедуру тощо. Крім того, проектом передбачено впровадження системи автоматизованого арешту коштів. Така система функціонуватиме в господарських судах і забезпечить автоматизований спосіб у порядку забезпечення позову оперативного накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини