Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстровано новий законопроект про фінансового омбудсмена

28 лютого 2018, 12:00
798
0
Автор:
Реклама

Група народних депутатів зареєструвала законопроект № 8055 «Про установу фінансового омбудсмена», що впроваджує механізм позасудового вирішення спорів, що виникають між споживачами і постачальниками фінансових послуг. Така ініціатива відповідає європейським нормам - в переважній більшості країн ЄС такі альтернативи суду успішно функціонують. До того ж створення такого органу передбачено Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року.

Передбачається, що новий механізм не буде обмежувати споживача в праві звернутися до суду, але залучення фінансового омбудсмена матиме низку переваг - незалежність, швидкість, публічність і розгляд невеликих спорів (що не перевищують розміру 100 мінімальних зарплат).

Законопроект передбачає, що оргструктура установи фінансового омбудсмена складатиметься з:

- наглядової ради з представників організацій захисту прав споживачів, об'єднань, що представляють інтереси постачальників фінансових послуг, і регуляторів ринку;

- фінансового омбудсмена, до повноважень якого належатиме розгляд звернень і спорів споживачів і винесення рішень. Він буде обиратися спостережною радою на чотири роки з можливістю переобрання;

- співробітників установи, в тому числі уповноважених осіб, відповідальних за розгляд звернень та вирішення спорів, а також забезпечення діяльності установи.

Фінансування діяльності установи відбуватиметься за рахунок внесків постачальників фінансових послуг і зборів з громадян за розгляд спору. Розмір внесків буде встановлюватися наглядовою радою. Збір за розгляд, який заплатить споживач, може скласти 5% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законопроект передбачає, що рішення фінансового омбудсмена або уповноваженої особи стає обов'язковим після його повного і безумовного акцепту (прийняття) споживачем фінансових послуг. Таке рішення може бути оскаржене постачальником фінансових послуг протягом місяця в суді і тільки на підставах, визначених у законі.

Розробники законопроекту сподіваються, що створення установи фінансового омбудсмена відновить довіру споживачів до фінансового ринку і забезпечить його зростання, знизить навантаження на суди, спростить і здешевить врегулювання фінансових спорів.

Нагадаємо, в минулому році Нацбанк вже заявляв про підтримку ініціативи щодо заснування інституту фінансового омбудсмена. Тоді створення цього інституту пов'язувалося з законопроектом № 2456-д, що передбачає внесення змін до законодавства щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини