Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прокурор, звертаючись до суду в інтересах громадян, є представником позивача – Верховний Суд

27 лютого 2018, 10:00
1960
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу за позовом прокурора в інтересах неповнолітньої дитини до спеціалізованої школі-інтернату про стягнення одноразової грошової допомоги .

Позов був поданий у вересні 2016 року - прокурор просив стягнути зі школи грошову допомогу на користь неповнолітнього і судовий збір.

Рішенням суду першої інстанції, підтвердженим в апеляції, позовна заява залишена без руху у зв'язку з несплатою судового збору в повному розмірі.

Прокурор вважав помилковим висновок про те, що пред'являючи адміністративний позов в інтересах неповнолітнього, Полтавська місцева прокуратура отримала статус позивача і повинна сплатити судовий збір як суб'єкт владних повноважень у розмірі однієї мінімальної заробітної плати(1378 грн.). Він просив направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Колегія суддів погодилася, що висновки судів першої і апеляційної інстанцій про залишення позовної заяви без руху є помилковими і підлягають скасуванню. Справу слід направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Як випливає з судового рішення, у справах за позовами прокурорів, заявленими в інтересах громадян або в інтересах держави в особі уповноважених органів, позивачами є відповідні громадяни або уповноважені органи, а прокурор у таких справах здійснює процесуальне представництво їх інтересів в суді. Статус позивача прокурор придбаває лише у випадках, коли подає позов в інтересах держави у разі відсутності уповноваженого органу або відсутності у нього повноважень на звернення до адміністративного суду.

При вказаних обставинах, прокурор, звертаючись до суду в інтересах неповнолітньої дитини, є представником, а дитина - позивачем.

Враховуючи, що прокурор звернувся до суду про стягнення допомоги, тобто з вимогою майнового характеру, судовий збір складає 551,20 грн. відповідно до пп. 1 п. 3 ст. 4 Закону "Про судовий збір"(у редакції, діючій на момент подання позову). Таким чином, прокуратурою обгрунтовано сплачений судовий збір у розмірі 551,20 грн.

Постанова у справі № 553/3280/16-а(№ До/9901/13714/18) була винесена 21 лютого.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини