Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

23 лютого 2018, 15:15
2674
0
Автор:
Реклама

1. Набув чинності Закон про корпоративні договори

Законом внесено зміни до Цивільного кодексу. Передбачено, що в разі порушення боржником негативного зобов'язання кредитор незалежно від сплати неустойки та (або) відшкодування збитків і моральної шкоди має право вимагати припинення дії, від вчинення якої боржник зобов'язався утриматися, якщо це не суперечить змісту зобов'язання. Таку вимогу може пред'явити кредитор і в разі виникнення реальної загрози порушення такого зобов'язання. Крім того, Кодекс доповнено новою статтею, що регулює придбання права на одностороннє розірвання договору. Закон № 1984-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів» набув чинності 18 лютого.

2. Відомі органи контролю, на які не поширюється мораторій на перевірки

Кабмін визначив перелік органів держнагляду, на які не поширюється дія Закону «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Зокрема, дія мораторію не поширюється на діяльність: НБУ, Нацради з телебачення і радіомовлення, НКРЕКП, НКЦПФР, АМКУ, Державіаслужби, Держархбудінспекції, Держатомрегулювання, Держаудитслужби, Держекоінспекції (у частині контролю за дотриманням вимог законодавства з екологічної та радіаційної безпеки), Держекспортконтролю, Держлікслужби, Держспецзв'язку, Мінприроди, Держгеонадра, Держгеокадастру, Держпраці та їх територіальних органів.

3. Імпортери можуть подавати заяви на розстрочення ПДВ

Упроваджено процедуру надання розстрочення сплати ПДВ під час ввезення на митну територію України обладнання, яке класифікується за товарними підкатегоріями згідно з УКТЗЕД, визначеними пунктом 65 підрозділу 2 Перехідних положень ПКУ, та ввозиться платником податків для власного виробництва на території України. Правом на розстрочення можна буде скористатися до 1 січня 2020 року. Розстрочені суми податку сплачуються щомісячно в строк, установлений у рішенні, з поданням додаткової митної декларації, у якій указуються відомості про митну вартість обладнання, визначену на дату поміщення такого обладнання до митного режиму імпорту. Платник податків має право достроково погасити розстрочену суму податку. Порядок надання розстрочення сплати ПДВ та застосування забезпечення виконання зобов'язань під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України затверджено постановою Кабміну від 7 лютого 2018 року № 85.

4. Комісійну торгівлю спрощено

Правила комісійної торгівлі непродовольчими товарами приведено у відповідність до законодавства. Тепер порядок виплати комітенту грошей за проданий товар може регулюватися договором - скасовано норму щодо конкретних термінів і необхідних документів. Скасовано обмеження строку реалізації прийнятих на комісію товарів. Окремо передбачено, що нові товари вітчизняного й іноземного виробництва приймаються на комісію за наявності у комітента (окрім фізичної особи, яка не має статусу підприємця) документів, що засвідчують їх якість і безпечність, а також зазначення в документах на товари, що підлягають обов'язковій сертифікації в державній системі сертифікації, реєстраційних номерів сертифікатів відповідності або свідоцтв про визнання відповідності. Товари, на які поширюється дія технічних регламентів, супроводжуються документами про відповідність згідно з вимогами цих технічних регламентів. Зміни до Правил комісійної торгівлі непродовольчими товарами внесено наказом Мінекономрозвитку від 20 грудня 2017 року № 1850.

5. Банки оприлюднюватимуть більше інформації

Нацбанк із березня розпочне щомісячне опублікування значень економічних (пруденційних) нормативів і складових регулятивного капіталу в розрізі окремих банків. Перше опублікування даних розкриє показники за лютий 2018 року. Також банки розпочнуть публікувати на своїх сайтах оборотно-сальдові баланси, інформацію про структуру кредитного портфеля в розрізі видів економічної діяльності, а також дані щодо якості кредитного портфеля. Опублікування таких даних передбачено постановою від 15 лютого 2018 року № 11 «Про встановлення переліку інформації, що підлягає обов'язковому опублікуванню банками України».

6. Запроваджується новий норматив для банків - коефіцієнт покриття ліквідністю LCR

Нацбанк затвердив новий пруденційний норматив для українських банків - коефіцієнт покриття ліквідністю або LCR (англ. Liquidity Coverage Ratio). LCR відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності - характерного для кризових періодів явища, коли відбувається значний відтік коштів клієнтів. Банки повинні будуть дотримуватися нормативу LCR як у національній, так і в іноземних валютах. Із 1 червня норматив LCR розраховуватиметься в тестовому режимі, а з 1 грудня норматив стане обов'язковим до виконання. Банки розраховуватимуть його щодня і звітуватимуть НБУ щомісячно. Це передбачено постановою від 15 лютого 2018 року № 13 «Про запровадження коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)» та рішенням від 15 лютого 2018 року № 101-рш «Про схвалення Методики розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)».

7. Визначено повноваження Держенергонагляду

Держенергонагляд, зокрема: здійснює нагляд за електроустановками і мережами учасників ринку (окрім споживачів), за дотриманням вимог щодо їх технічної експлуатації; проводить моніторинг виконання зобов'язань виробників, які здійснюють комбіноване виробництво електричної і теплової енергії на теплоелектроцентралях, щодо їх реконструкції чи модернізації; бере участь у роботі комісії з підготовки висновку про доцільність надання тимчасової підтримки виробникам, які здійснюють комбіноване виробництво електричної і теплової енергії на теплоелектроцентралях; бере участь у роботі комісій щодо розслідування причин і наслідків аварій і пожеж на обладнанні електромереж учасників ринку та суб'єктів відносин у сфері теплопостачання. Положення про Державну інспекцію енергетичного нагляду затверджено постановою Кабміну від 14 лютого 2018 року № 77.

8. Історико-містобудівне обґрунтування не потрібно за наявності історико-архітектурних планів

Уряд спростив процедуру розроблення й узгодження науково-проектної документації на будівництво в історичних населених місцях. Зокрема, скасовується необхідність розроблення історико-містобудівного обґрунтування (ІМО) в тих історично населених місцях, де в установленому порядку розроблено й затверджено історико-архітектурні опорні плани. Крім того, з 1 січня 2019 року інститут ІМО ліквідується. Відповідну постанову «Про внесення змін до Порядку визначення меж та режимів використання історичних ареалів населених місць, обмеження господарської діяльності на території історичних ареалів населених місць» прийнято на засіданні Кабміну 21 лютого.

9. Виробники вибухових матеріалів зможуть розширити їх асортимент

Суб'єкти господарювання, діяльність яких пов'язана з виробництвом вибухових матеріалів промислового призначення, зможуть розширити асортимент таких матеріалів. Зокрема, перелік вибухових матеріалів промислового призначення, виробництво яких підлягає ліцензуванню, доповнено позицією "Грануліт ВМ". Відповідні зміни передбачено постановою від 21 лютого 2018 року № 97 «Про внесення зміни до переліку вибухових матеріалів промислового призначення, виробництво яких підлягає ліцензуванню».

10. Бізнес навчать експорту до Європейського Союзу

1 березня стартує безоплатний навчальний онлайн-курс "Smart exporter: електронні ресурси, регулювання та вимоги для експорту до ЄС". Курс допоможе розібратися у використанні сучасних онлайн-інструментів для отримання аналітичної, регуляторної й маркетингової інформації, а також роз'яснить суть регулювань і стандартів Євросоюзу в процесі провадження експортної діяльності. У разі успішного проходження курсу студенти безоплатно отримають електронний сертифікат.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини