Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що необхідно знаті про внутрішню організацію, формат рішень та систематизацію судової практики Верховного Суду?

23 лютого 2018, 14:18
4418
3
Автор:
Реклама

21 лютого відбулася робоча зустріч із суддею Верховного Суду Ганною Вронською, організована спільно Комітетом АПУ з корпоративного права та фондового ринку та Комітетом АПУ з процесуального права. На зустрічі обговорили важливі процесуальні питання, зокрема щодо внутрішньої організації Верховного Суду, змін формату та систематизації рішень. Зустріч відбулася у форматі "запитання-відповідь", модераторами в розмові булі: Ганна Бабич - голова Комітету АПУ з корпоративного права та фондового ринку та Ганна Огренчук - голова Комітету АПУ з процесуального права.

Стосовно внутрішньої організації Верховного Суду та розподілу повноважень між колегією та палатами

Ідея судової реформи полягала в тому, щоб переглядання будь-якої справи на стадії касації відбувався лише один раз. Тому й було створено один Верховний Суд. У його складі є чотири касаційні судиу яких суддів розподілено на палати за спеціалізацією. У Касаційному господарському суді чотири палати, три з них було визначено законом і четверту було створено додатково. Ці палати розглядають справи про банкрутство, інтелектуальну власність, корпоративні та земельні спори права власності. Треба розуміти, що категорію справі надає суд першої інстанції. Є ще справи загальної спеціалізації, до яких входять договірні, банківські та інші справи, що не потрапили до цієї класифікації. У кожній палаті є колегії по три або п'ять суддів. Також є така форма організації як о'єднана палатадо якої кожна палата за спеціалізацією делегує своїх суддів. Це фіксовані судді, які розглядатимуть ті справи, щодо яких є різна практика в межах одного касаційного суду. Є також, скажімо, "квазіорган" Верховного Суду - Велика Палатаяка складається із суддів різних касаційних судів. Сморід розглядають справи в разі різної практики застосування між касаційними судами або оспорення юрисдикційної підсудності справи. Варто підкреслити, що рішення колегії, об' єднаної палати в складі касаційного суду чи Великої Палати мають одну силу та є остаточними.

Чи зміниться формат рішення Верховного Суду?

Останнім часом багато рішень ВСУ викликали легке невдоволення. Тому що іноді було (як мі кажемо) багато води, іноді - до кінця не зрозуміло, чому суд ухвалив саме таке рішення. Але якби усе було добрі, то, мабуть, не виникло б думання, що потрібно щось міняти. І багато хто із суддів під година конкурсу, який тривав близько року, озвучував думання, що треба змінювати форму суднового рішення. Мені здається, що на тій момент ніхто до кінця не розумів, як це потрібно зробити. А втім, серед нас було кілька людей, які фактично вже знали як це зробити та щодо цього вже булі конкретні ідеї. Усі говорили про орієнтацію на рішення ЄСПЛ. Тому було створено робочу групу, яка займалася розробленням нової форми суднового рішення. Група цих адвокатів і науковців розробила структуру рішення та написала пояснювальну записку. І справді, під годину формулювання структури за основу узяли логіку ЄСПЛ. У цій структурі рішення було закладено ідею, що сторона, прочитавши її, зрозуміє, чому її доводь чи аргументи суд прийняв або не прийняв. Тобто у такий спосіб рішення повинне викликати довіру.

Нині менша половина суддів пише за новою структурою.

Нова форма передбачає такі нововведення.

По-перше, у постанові кожен абзац нумерується. Логіка в тому, що так простіше посилатись, адже рішення стає структурованим. Насправді така нумерація й викликає найбільшу неприязнь у суддів, які пишуть за старою формою. Блоки у рамках тихий структурних частин, які передбачено Кодексоммають свої великі заголовки та підзаголовки. І це зручно, тому що не потрібно читати усе рішення, щоб знайти тій розділ, який потрібно перевірити.

По-другу, за структурою рішення поділяють на такі розділи:

1) описова частина, яка містить суть, історію справи, інформацію про особу, що звернулася з позовом худе;

2) суть касаційної скарги та її аргументи;

3) фактичні обставини справи та факти, що встановлено судами першої й апеляційної інстанцій;

4) джерела права (ті нормативні акти, які Верховний Суд використовує під година ухвалення рішення);

5) аргументація сторін;

6) позиція Верховного Суду.

У межах позиції Верховного Суду виражають правову позиціюякщо вона є у цій справі. Якщо правової позиції в цій справі немає, то це також зазначають.

Нині мі намагаємось налагодити комунікаціютож даємо інформацію стосовно наших правових позицій для сайту й сторінки Фейсбук Верховного Суду. Також у Суді ведуть роботи з метою систематизації правових позицій. Так сторонам буде зручніше ними користуватися, адже можна буде подавати поклич вже з посиланням на правові позиції.

Ми всі з нетерпінням очікуємо на запуск цієї Єдиної інформаційної системи. Розробники обіцяють, що система буде розрахована не тільки на роботові суду, а й матиме опцію з підключення через зареєстровані кабінети адвокатів, держорганів худе. І в майбутньому планують також установити ключові слова для пошуку правових позицій. Тобто суддя після ухвалення рішення вибиратиме ключові слова для пошуку, що буде доступно й для інших.

Межі розгляду справ: Верховний Суд як суд права, а не факту. Що судді очікують від адвокатів щодо формулювання вимог і заперечень?

Стосовно того, що Верховний Суд - це суд права, а не факту. На практиці дуже мало представників реально розуміють про що йдеться. Здебільшого передставник, який немає юридичної освіти набагато доступніше формулює свої вимоги. Він висловлює в чому було руйнує право, а не викладає своє бачення та перелік законодавчих норм. Формулювати позицію необхідно так, щоб суть була зрозуміла і щоб це було легко сприйняти. Іноді приходять передставники та починають розповідати усю справу, думаючи, що суд касаційної інстанції її не читав. У нас немає процесуальної можливості перевіряти фактичні обставини справи, до того ж це не наше завдання. Ми дуже залежимо від тихий фактичних обставин, які було встановлено судами першої та апеляційної інстанцій. Якщо суди встановили факти або цього не зробили, то вже на рівні касації мі цього зробити процесуально не зможемо. Дуже важливо адвокатам або передставникамприходячи до касаційного суду, відволіктись від того, що було в першій та апеляційній інстанціях. Подивіться на проблему глобально, знайдіть суть. Здається, що 20 хвилин для розгляду однієї справи - це дуже мало, але насправді, коли людина знає конкретно, у чому руйнує право та який Закон було неправильно застосовано, цих 20 хвилин буде достатньо. Якщо позицію правильно сформульовано, суд, за необхідності, може ставити уточнювальні запитання для з'ясування окремих моментів.

Не потрібно аналізувати вже встановлені обставини справи. Аналіз договорів, ордерів, накладних - це не так важливо. Важливо ті, чи було руйнує право та який спосіб захисту ви обрали. І від тоді, відштовхуючись від вашої стратегічної цілі, вже можна буде посилатись на ті, що вже було встановлено. Нині у багатьох постановах, залишаючи їх без змінмі надаємо таке формулювання : "Скаржник намагався переглянути фактичні обставини справи та не довів порушення матеріального чи процесуального права".

На скільки важливий сам виступ у касаційному суді під година розгляду справи?

Подумайте про ті, що ви збираєтесь говорити. Важливо, щоб це була правильна мова. Також важливо вести діалог із суддею, а не з опонентами. Треба розуміти, що Верховний Суд готується до розгляду справи та вже має якісь думання щодо неї. А втім, є випадки, коли сторони змогли змінити прогнозоване рішення, яку колегія обговорювала до качану засідання. І здебільшого це дуже прості слова та аргументація. Таких справ, коли їх вирішення залежить від озвученої позиції сторін в засіданні, близько 30 - 40 %.

Чи є позитивні зміни від установлення монополії адвокатури?

З погляду представництва - право обмежено, а з погляду якості розгляду справ, звичайно, критерій ставши кращий. Адвокат все-таки краще може виразити позицію.

Систематизація судової практики Верховним Судом. Застосування постанов пленумів вищих спеціалізованих судів та позицій Верховного Суду України

Питання про пленуми - це не в найближчому майбутньому. З одного боку, це вносити певну невизначеність роботові судів першої та апеляційної інстанцій, особливо враховуючи прийняття нових кодексів. Тому найближчим годиною практика місцевих та апеляційних судів може відрізнятись. Треба певний година, щоб це усе стабілізувалося. І воно стабілізується. У нас заразом дуже багато комунікацій (робочих нарад) із місцевими й апеляційними судами.

Верховний Суд може як погодитись із пленумами минулого Вищого господарського суду, так і ухвалити інше рішення. Якщо мі хочемо відійти від минулої практики ВСУ, мі передаємо справу на розгляд Великої палати. Загалом рішень, що підтверджують вже встановлену позицію, дуже багато.

Статистика переглядів за корпоративними спорами

Корпоративних спорів загалом не так багато. Ми розглядаємо дуже різношерсті справи. Прогнозуємо, що у зв'язку з прийняттям і опублікуванням законів про корпоративні договори та товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю ситуація зміниться, і мі з радістю займатимемось тільки корпоративними спорами. На сьогодні вже є статистика, на розгляді перебуває близько 190 корпоративних справ. З них у 14 - вже ухвалено ухвали, у 11 з яких є правова позиція.

Олена Баконіна

ЮРЛІГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини